Najnovije vesti

OVČJE BOGINJE ISPRAZNILE VRTIĆE I ŠKOLE,RODITELJI IZBEGAVAJU DA VAKCINIŠU DECU:Ne igrajte se posledice nekad mogu da budu OZBILJNE
Foto: Profimedia

varičele

OVČJE BOGINJE ISPRAZNILE VRTIĆE I ŠKOLE,RODITELJI IZBEGAVAJU DA VAKCINIŠU DECU:Ne igrajte se posledice nekad mogu da budu OZBILJNE

Društvo

Osnovci i mališani u vrtiću, uglavnom u Beogradu, Obrenovcu i na jugu Srbije, poslednjih dana sve više izostaju iz škola i obdaništa zbog pojave varičela, u narodu poznatijih kao ovčje boginje.

Pedijatri upozoravaju da je počela sezona ove virusne infekcije koja se jako brzo širi i ističu da mnogi roditelji izbegavaju da vakcinišu decu protiv ovih boginja, ali i morbila (za male boginje je obavezna vakcinacija), te nam zbog toga preti epidemija. Ukoliko dete ili starija osoba ima veoma slab imunitet ili neku pridruženu bolest, ovčje boginje mogu da dovedu do upale pluća i mozga, kažu stručnjaci!

Boginje, Male Boginje, MMR Vakcine, Varičele, Variole
foto: Shutter

Pedijatar dr Saša Milićević rekao je za Kurir da su varičele zimska infekcija i da već sada ima dosta zaražene dece iz vrtića i osnovnih škola.

dr Sasa Milicevic
foto: Printscreen/TV Pink

- U ovom periodu deca najviše borave u zatvorenom prostoru i imaju najviše kontakta, pa se ova virusna infekcija lako širi. Dovoljno je da jedno dete iz vrtića dobije boginje, onda može i cela grupa. To je virusna infekcija koja ima visok stepen zaraznosti. Širi se kapljičnim putem dok govorimo, kijamo ili kašljemo - objasnio je dr Milićević.

- Varičele u najvećem broju slučaja ne daju komplikacije, ali može da dođe do upale pluća ili, još ređe, upale mozga kod dece koja imaju veoma slab imunitet ili još neku pridruženu bolest. Ovčje boginje, pored osipa na koži, prati i temperatura.

On navodi da osip na koži prvo krene od trupa, a izgledaju kao bubuljice. - U drugoj fazi se na svakom vrhu tih "bubuljica" pojavi gnojnica, a onda se javi krasta, koja kasnije otpada. Bitno je da ih deca ne diraju jer može da se desi da ostane ožiljak i da se češanjem skine krasta, te da dođe i do dodatnih bakterijskih infekcija.

Prema njegovim rečima, ukoliko se pojavi povišena telesna temperatura u fazi otpadanja krasta, savetuje se pregled lekara. - To bi mogao da bude znak da je došlo do komplikacija u periodu inkubacije.

I pedijatar dr Dejan Jonev kaže za Kurir da je moguće da se posle višegodišnjeg smanjenog procenta vakcinisane dece protiv boginja javi i njihova epidemija.

- Postoji pravilo da ako tri godine uzastopno imamo smanjen odziv za vakcinaciju, onda će četvrte godine ta bolest postati epidemijska. Što se tiče varičela, kod njih se i pre izbijanja osipa može javiti temperatura kod deteta. Međutim, savetuje se da roditelj dovede dete kod lekara posle desetog dana inkubacije kako bi se utvrdilo da li je došlo do još neke bakterijske infekcije. Dr Jonev navodi i da varičele znatno obaraju imunitet deteta, pa je ono tada podložno i drugim infekcijama.

- Dete mora da bude u izolaciji 21 dan i da nema kontakte. Proces izbijanja osipa traje deset dana i obično bude u tri-četiri naleta. Roditelji najčešće izbegavaju da vakcinišu decu protiv varičela i malih boginja ili morbila. Vakcina protiv varičela u Srbiji je dostupna od 2010. godine. Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd piše da se "aktivna imunizacija protiv varičele sprovodi živom atenuiranom vakcinom protiv varičele posle navršenih 12 meseci života".

- Primenjuju se dve doze vakcine u razmaku od šest nedelja. Razmak ni pod kojim uslovima ne sme biti kraći od četiri nedelje - navodi se na sajtu.

Dr Branislav Tiodorović

Planira se obavezna vakcinacija

prof. dr Branislav Tiodorović
foto: Nemanja Nikolić

Podsetimo, epidemiolog dr Branislav Tiodorović je u junu ove godine rekao za Kurir da Srbija planira da uvede obaveznu vakcinaciju dece protiv varičela.

- U Srbiji je za sada obavezno imunizovanje protiv 11 zaraznih bolesti, a rešeno je da uvedemo i protiv varičela. U SAD, Kanadi, Australiji deca se odavno vakcinišu protiv varičela i nema nikakvih problema - kazao je tada prof. dr Tiodorović.

Iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" tada nisu odgovorili na naše pitanje o uvođenju obavezne vakcinacije. Naveli su da je vakcina protiv varičela bila obavezna za određene kategorije u riziku i prema prethodno važećem pravilniku, odnosno programu imunizacije, a da su prema novom programu te kategorije proširene.

Dr pedijatar Saša Milićević

Kod starijih ljudi lakše dolazi do upale pluća

Pedijatar dr Saša Milićević kaže za Kurir da ukoliko se stariji čovek zarazi varičelama, to može biti mnogo komplikovanje. - Kod njih je povećan rizik i veoma lako može da dođe do upale pluća.

ČINJENICE/ Šta su varičele?

Shutterstock, Varičele, Velike Boginje
foto: Shutterstock

- Virusna infekcija koju prouzrokuje virus varičela zoster iz familije herpes virusa

- Simptomi su malaksalost, zamor, bol u mišićima i zglobovima, povišena telesna temperatura, povraćanje, glavobolja

- Veliki stepen zaraznosti, prenosi se kapljičnim putem

- Period inkubacije traje u proseku oko 14 dana, od sedam do 28 dana

- Period osipa traje deset dana obično u tri-četiri navrata

- Prvo se javlja osip na trupu, koji postaje najgušće zahvaćena regija tela

- Promene na koži premazati cink talk miksturom ("krečnim mlekom") koja ih isušuje i smanjuje svrab

- Varičele se tretiraju sredstvima koja ublažavaju svrab i neprijatnost na koži, lekovima za povišenu temperaturu, a pacijent mora biti u izolaciji

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track