KURIR SAZNAJE: Donet novi protokol za lečenje kovid pacijenata, evo šta su glavne novine u terapiji
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Verzija 13 je na snazi

KURIR SAZNAJE: Donet novi protokol za lečenje kovid pacijenata, evo šta su glavne novine u terapiji

Društvo -

Najnoviji protokol za lečenje kovid pacijenata, 13. verzija, usvojen je, a u njega su stavljeni i novi lekovi "molnupiravir" i "pakslovid", iako ovaj potonji još nije ni stigao u Srbiju.

"Molnupiravir", prvi antivirusni lek protiv kovida 19, koji je proizveo "Merk" i koji budi nadu širom sveta, a upravo je stigao u Srbiju, kao jednu od prvih zemalja sveta koja ga je nabavila, od sada je dostupan pacijentima i u kovid ambulantama. Poenta leka je da spreči razmnožavanje virusa u ćelijama, a time i smanji hospitalizaciju i smrtnost, i zato je neophodno uzeti ga u prvih pet dana bolesti. U najnovijem protokolu, u koji je Kurir imao uvid, piše da se daju tablete od 800 mg dva puta dnevno pet dana i da je namenjen odraslim pacijentima koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Istim pacijentima namenjen je i "pakslovid", drugi antivirusni lek kompanije "Fajzer", koji je Srbija kaparisala, ali još nije stigao. Ipak je unet u protokol, a daje se u dve komponente, i to 300 mg PF-07321332 uz 100 mg "ritonavira" na 12 sati pet dana.

molnupiravir, Lek molnupiravir
foto: Profimedia

BROJKE

30% "molnupiravir" u kliničkim studijama smanjuje broj hospitalizacija i smrtnih ishoda

89% "pakslovid", kako je saopštio "Fajzer", smanjuje hospitalizacije i smrt ako se da u prva tri dana bolesti

Ove lekove ne smeju uzimati trudnice i dojilje, pacijenti na dijalizi ili sa smanjenom bubrežnom funkcijom, bolest jetre, oni koji imaju HIV, alergijsku reakciju na bilo koju komponentu leka... Dok za "molnupiravir" za sada ne postoje opisane klinički značajne interakcije s drugim lekovima, dugačak je spisak lekova s kojima istovremeno treba izbegavati primenu "pakslovida".

U protokolu su odranije još dva antivirusna leka. "Favipiravir" se daje u tabletama 1.600 mg na 12 sati prvi dan, zatim 600 mg na 12 sati još četiri dana. "Remdesivir" se daje intravenski 200 mg prvi dan, pa po 100 mg još četiri dana, ali je u protokolu navedeno da je preporuka SZO protiv primene "remdesivira".

KORTIKOSTEROIDE NIKAKO NA POČETKU BOLESTI

Novina u protokolu je to da je crvenim slovima naglašeno, da pacijentima koji su na kućnom lečeju ili izolaciji ne treba davati kortikosteroide, kao ni antikoagulantnu/antiagregacionu terapiju. Onima koji idu u ambulante na kontrole ili su u bolnici, a još imaju još lakši oblik, treba davati kortikosteroide ako ne bude delovala prethodna terapija i ako krene zapaljenje pluća. Međutim, i tu je naznačeno da ih ne treba davati u prvih pet dana od početka bolesti.

NEMA SARILUMABA

Iz najnovije verzije protokola izbačena je jedan biološki lek - "sarilumab", a ostali su tocilizumab i baricitinib. Biološka terapija daje se u bolnicama, kod težih i teških oblika kovida, kada uznapreduju zapaljenja.

Kurir.rs/J. S. S.

Bonus video:

03:23

Borislav Kamenov o vakcini bez igle koja bi mogla da se koristi u prevenciji korone

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track