NASTAVNIK JE PIPAO DEVOJČICE PO GENITALIJAMA I GRUDIMA, CELA ŠKOLA JE ZNALA! Umesto otkaza je NAGRAĐEN! #PRIJAVILASAM
Stop nasilju nad ženama, Foto: Shutterstock

lAVINA ISPOVESTI ŽRTAVA NA MREŽAMA

NASTAVNIK JE PIPAO DEVOJČICE PO GENITALIJAMA I GRUDIMA, CELA ŠKOLA JE ZNALA! Umesto otkaza je NAGRAĐEN! #PRIJAVILASAM

Društvo -

Žene Srbije su ustale i progovorile o nasilju o kom se ne sme ćutati

Žene u Srbiji pokrenule su revoluciju!

Sve je počelo na Tviteru, 25. decembra kada je pokrenuta prava ženska revolucija pod heštagom "nisam prijavila".

Iza ovog heštaga krije se more tužnih priča, u kojima su žene progovorile o svojim teškim, dramatičnim iskustvima o nekom vidu zlostavljanja ili nasilja koje su pretrpele. One ovim šalju jasnu poruku da je stigmatizacija žrtava tolika da strašno malo njih ima poverenja i hrabrosti da prijavi nasilje.

Jedna od takvih priča tiče se i jednog nastavnika, i devojčice koja je preživela seksualno zlostavljanje. Slučaj pod heštagom #prijavilasam objavila je njena sestra, a iako je u pitanju događaj koji se desio davno, on je ohrabrenje za sve one koje nisu smele ili ne smeju da prijave nasilje, a treba.

Njenu priču prenosimo vam u celosti:

- Evo jedne priče #prijavilasam

- Moja rođena sestra je u srednjoj školi prijavila profesora fizičkog vaspitanja za seksualno uznemiravanje. U pitanju je Poljoprivredna škola u Beogradu, a profesor se zvao Guarino. Odlično se sećam tog dana, kada se vratila iz škole. Rekla mi je: Moram nešto da ti kažem. Otišle smo u sobu, a ona mi je kroz suze ispričala šta joj se tog dana dogodilo u školi. Sećam se svog užasa i besa koji sam osetila u tom momentu. Rekla sam joj da moramo sve da kažemo tati. Vrtela je glavom i ponavljala: Neću, neću…molim te..sramota me…I u njenim očima sam videla sramotu. I strah.

- Vratile smo se u dnevnu sobu, a ja sam izgovorila: Tata, I. ima nešto da ti kaže. Prijavili smo prvo školi. Javilo se još nekoliko devojčica. Većina je izabrala da ćuti. Sve ih je dodirivao po grudima i genitalijama. Govorio im užasne stvari, kako su bolesne, kako će da umru…

- Protiv Guarina je pokrenut disciplinski postupak u školi. Njegov advokat je ispitivao devojčice koje su ga prijavile. Kažem ispitavao, a bolji opis je maltretirao.

- U toku postupka smo saznali da je on godinama unazad seksualno zlostavljao devojčice. Da su ga pojedini očevi tukli, lomili mu ruku. Da je x puta bio na bolovanju zbog toga. Svi u školi su znali. Od čistačice, preko pedagoga, psihologa, profesora, do direktora. I svi su ćutali. Jer, valjda, te devojčice nisu bile njihova deca.

- Guarino je dobio suspenziju, a onda i premeštaj u dom učenika. Da, dobro ste pročitala. Pedofil je dobio premeštaj u ustanovu sa decom! Guarinova žena je u to vreme bila zaposlena u Ministarstvu prosvete. Valjda je odatle i stigla nagrada osvedočenom pedofilu.

- Kako i zašto slučaj nikada nije stigao do policije, ne znam. I to je što sve treba da znate o položaju devojčica, devojaka i žena u Srbiji.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36

#stopnasilju.

Kurir.rs / S. Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track