PEDIJATRI SE OGLASILI: Deca se masovno zaražavaju OMIKRONOM, posle raspusta nikako u školu, samo ONLAJN!
Foto: Shutterstock

VAŽNO

PEDIJATRI SE OGLASILI: Deca se masovno zaražavaju OMIKRONOM, posle raspusta nikako u školu, samo ONLAJN!

Društvo -

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i karakteristike omikron soja kovid infekcije koji se mnogo brže širi i u većoj meri nego prethodni sojevi zahvata i decu - Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje onlajn.

- Stav Udruženja pedijatara Srbije prema načinu organizovanja nastave, od početka pandemije bio je da nastavi uživo odnosno održavanju časova u školi treba dati prednost u odnosu na onlajn koncept, kad god je to moguće. Ovaj stav formiran je na osnovu: analize epidemioloških prilika, karakteristika prethodnih sojeva kovid infekcije kod dece i preporuka evropskih pedijatrijskih udruženja i SZO - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja koronavirusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa - UPS smatra da bi početak škole na klasičan način ("povratak u klupe") izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece, uz podsecanje da klinički tok i ishod infekcije omikronom još uvek nisu do kraja poznati. Dodamo li svemu i okolnost da je obuhvat vakcinacijom onih grupa kod kojih je vakcina odobrena i preporučena (deca starija od 12 godina) samo simboličan, te da vakcina za mlade od 12 godina u Srbiji još nije registrovana, mogli bismo reći da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa.

doktori, lekari, deca, saveti, korona virus
foto: Profimedia

Pedijatri upozoravaju da deca mlađa od 12 godina nisu vakcinisana, a da se omikron soj u ovoj populaciji širi jednako brzo kao i među odraslima.

- U ovim okolnostima - odluka da im se nametne i obaveza da odlaze u kolektiv i pohađaju nastavu na klasičan nacin predstavlja izlaganje nezaštićene i osetljive populacije velikom riziku od zaražavanja kovidom, gripom ili obema infekcijama. Takva odluka je, prema mišljenju Udruženja pedijatara Srbije, sa medicinskog aspekta problematična. Udruženje smatra da bi polazak u školu na klasičan način trebalo odložiti naredne dve nedelje dok ne budemo imali iole bolji uvid u tok dve aktuelne epidemije. Takođe, Udruženje pedijatara Srbije ponovo apeluje na sve odrasle koji se nisu vakcinisali da to učine, kao i da vakcinišu decu stariju od 12 godina jer je to najbolji način da umanjimo mogućnost zaražavanja i zaštitimo sebe i svoje najmlađe od teških oblika kovida 19.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track