SOK "100 ODSTO JAGODA", A U NJEMU JABUKA, GROŽĐE I BANANE! Ovo je razbesnelo građane! (FOTO)
Foto: Profimedia

PREVARA

SOK "100 ODSTO JAGODA", A U NJEMU JABUKA, GROŽĐE I BANANE! Ovo je razbesnelo građane! (FOTO)

Društvo -

Deklaracija na voćnom proizvodu razbesnela građane, a kazna za obmanjivanje kupaca je od 300.000 do 2.000.000 dinara

Burne reakcije građana izazvao je tvit jednog sugrađanina koji je objavio fotografiju deklaracije voćnog napitka na kojoj piše da je u pitanju proizvod sa 100 odsto jagode, a ispod, sitnijim slovima, navedeno je da sadrži jabuku, grožđe i banane. Stručnjaci iz Udruženja za zaštitu potrošača kažu za Kurir da je jasno kao dan da se radi o klasičnoj obmani potrošača, a po novom Zakonu o zaštiti potrošača, kazna za obmanjivanje je od 300.000 do 2.000.000 dinara! "Dobijen iz 1,4 kilograma voća, 100 odsto jagoda, jabuka, grožđe, banana, bogat B* vitaminima", piše na deklaraciji.

Sok
foto: Printscreen

Građanin, koji je, po svemu sudeći, bio izrevoltiran, objavio je fotografiju deklaracije na Tviteru i napisao: - Ima li neki matematičar da mi odgovori koliko odsto ima ovaj sok ako je 100 odsto jagoda, ali ima i jabuka, grožđa i banana?

Zbunjeni tviteraši su burno reagovali na tvit, pitajući se u komentarima da li je u pitanju prevara, marketinški trik i da li je ovako nešto uopšte dozvoljeno. Jovan Ristić, pravnik u organizaciji potrošača Efektiva, objasnio je za Kurir da je u pitanju klasična obmana potrošača, koja je i više nego očigledna, jer ako u proizvodu, pored jagoda, ima i drugog voća, nikako ne bi smelo da stoji "100 odsto jagoda" u prvom planu.

Jovan Ristić
foto: Printscreen

- Ova obmana je toliko uočljiva da se postavlja pitanje da li je proizvođač uopšte razmišljao o onome što piše i njegova namera je očigledno bila loša. Pitanje je da li se samo radilo o glupoj grešci na ovoj deklaraciji, ali, u svakom slučaju, velika je obmana - kaže Ristić i dodaje:

- I ne samo to, u pitanju je i protivurečna deklaracija i neko nije uključio mozak. Sve je jasno kao dan - poručio je Ristić. U Zakonu o zaštiti potrošača stoji da će se novčanom kaznom od 300.000 do 2.000.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako obmanjuje potrošača, tj. "tako što mu daje netačna obaveštenja ili stvaranjem opšteg utiska ili na drugi način, čak i kada su obaveštenja koja daje tačna, dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu".

Jedan od tviterša je, takođe, komentarisao: "Sve u svemu jedno veliko dovođenje potrošača u zabludu i posao za advokate." - Plus što nikad nisam čuo za B* vitamin. To kao po redosledu, a od tih 100 odsto, jabuka i grožđe čine 80 odsto, banana 15 odsto i jagoda pet odsto, a trik je jer nije napisano od jagode, već dođe kao nabrajanje - piše u komentaru. Neki od njih su komentarisali da je u pitanju dizajnerski trik.

- Naslov je 100 odsto jagoda, jabuka, grožđe, banana. Onda se jagoda stavi u prvi plan i obmane se kupac. Može i fotografijom u prvom planu skuplje, a u drugom jeftinije voće - sadržajem obrnuto - stoji u komentaru.

Činjenice

Šta se može nazvati sokom?

100% voća - VOĆNI SOK

25-50% voća - VOĆNI NEKTAR

5-25% voća - OSVEŽAVAJUĆE BEZALKOHOLNO PIĆE

Besna

Aronija 100 odsto plus jabuka

Jedna građanka je ispod ovog tvita u komentaru podelila svoje iskustvo koje je imala kada je pre nekoliko meseci prvi put kupila sok "100 odsto aronija".

- Dole je sitnim slovima pisalo "plus jabuka". Okrenem da pročitam sastav, kad ono 80 odsto jabuka, 20 odsto aronija. Skontam da košta 200 dinara, dok je 100 odsto sok od samo aronije 800 dinara - napisala je ona.

Zbunjeni

Duhovit komentar

Građani kojima nije bila jasna ova deklaracija proizvođača pokušali su na duhovit način da prokomentarišu tvit.

- Tata, koje je boje šljiva?

- Plava.

- A zašto je ova crvena?

- Zato što je zelena - piše u jednom od komentara.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track