SRBI U DINAR VERUJU: Štednja veća nego ikada! NBS dala detaljnu računicu koliko VIŠE DOBIJETE na oročen DINAR nego na EVRO
Foto: Marina Lopicic

ŠTA SE VIŠE ISPLATI

SRBI U DINAR VERUJU: Štednja veća nego ikada! NBS dala detaljnu računicu koliko VIŠE DOBIJETE na oročen DINAR nego na EVRO

Društvo -

U 2021. godini dinarska štednja je povećana za oko 12 odsto i krajem decembra je iznosila 104,2 milijarde dinara

Štednja stanovništva u Srbiji nastavila je da raste i tokom 2021. godine uprkos produženoj pandemiji praćenoj eskalacijom globalne energetske krize i inflatornih pritisaka, a štednja u domaćoj valuti se i u takvim okolnostima pokazala isplativijom od devizne, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

U 2021. godini dinarska štednja je povećana za oko 12 odsto i krajem decembra je iznosila 104,2 milijarde dinara, što je njen novi najviši nivo krajem godine.

Dinarizacija

Upotreba dinara u finansijskom sistemu u protekloj godini bila je na najvišem nivou od kada se dinarizacija prati (2008. godine), što je značajan pokazatelj rastućeg poverenja u domaću valutu, istakla je NBS u saopštenju, a prenela Beta.

U proteklih devet godina dinarska štednja je povećana gotovo šest puta (rast od 86,3 milijarde dinara). Polovina ukupnog rasta (43,1 milijarde dinara) ostvarena je u poslednje tri godine zahvaljujući, kako je navedeno, održanoj makroekonomskoj stabilnosti koja je preduslov za sticanje i očuvanje poverenja građana u domaću valutu.

Carina, Gradina, zaplena, evri, devize
foto: Carina Srbije

Devizna štednja u tom periodu takođe beleži rast, iako relativno (procentualno) nešto umereniji (59,2 odsto) u odnosu na dinarsku štednju, i to sa 8,3 milijardi evra krajem 2012. godine na 12,7 milijardi evra krajem 2021. godine. Devizne rezerve su povećane i krajem prošle godine su dostigle 16,5 milijardievra, uz povećanje rezervi zlata na rekordnih 37,3 tona, navela je centralna banka i dodala da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima spušteno na najniži nivo od početka primene Strategije za rešavanje pitanja problematičnih kredita (od 2015. godine) i krajem godine iznosilo je 3,4 odsto.

Rezultati analize

Rezultati analize NBS o isplativosti štednje oročene na godinu dana i zanavljane u periodu od devet godina potvrdili su da bi štediša koji je štedeo u dinarima na ulog od 100.000 dinara, na kraju perioda oročenja u decembru 2021. godine dobio blizu 36.000 dinara (preko 300 evra) više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost istog iznosa.

Štednja u domaćoj valuti pokazala se isplativijom i prilikom oročavanja na godinu dana u čak 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda u poslednjih devet godina. Dinarski štediša, koji je od decembra 2020. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara, dobio bi u decembru 2021. oko 1.300 dinara (11 evra) više od štediše koji bi u istom periodu oročio protivvrednost istog iznosa u evrima.

Kada su u pitanju depoziti oročeni na tri meseca, štednja u dinarima bila je isplativija od štednje u evrima u 88 odsto tromesečnih potperioda, a kod štednje oročene na dve godine, dinarska štednja je bila unosnija u svim dvogodišnjim potperiodima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track