MRAČNE TAJNE POZNATIH: Srpski pisac bio ZALJUBLJEN U UJNU, ženu jednog Srbina muvao Puškin, ovaj PREDSEDNIK je prvo bio terorista!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NIJE SVE onako KAO ŠTO SMO učili

MRAČNE TAJNE POZNATIH: Srpski pisac bio ZALJUBLJEN U UJNU, ženu jednog Srbina muvao Puškin, ovaj PREDSEDNIK je prvo bio terorista!

Društvo -

Mnoge poznate ličnosti kroz istoriju smo upoznali po njihovim delima, bilo da su ona književna, muzička, politička, humana... Ne govorimo o onima koji su ostavili krvave tragove. A onda vremenom i za neke od tih ljudi koji su se proslavili po dobrome, isplivaju njihove mračne tajne... Evo nekoliko kratkih priča.

Bora Stanković
foto: Wikipedia

Pisac sklon incestu

Dragoljub Vlatković u knjizi "Čitanka tajni" piše i o prvoj ljubavi Bore Stankovića. On tvrdi da je ova ljubav ostala tajna jer je bila "nečista", "rodoskrvna". Bora je bio zaljubljen u svoju ujnu Nušu. Ta "incestuozna ljubav je bila polazna tačka mnogih njegovih dela, a sama Nuša se javlja kao junakinja njegovih pripovedaka i romana". - Stankovićeva ujna Nuša bila je živa i temperamentna žena. Svojom senzualnošću i senzibilnošću zračila je oko sebe - piše Vlatković. O ovoj Borinoj tajnoj ljubavi svedočenja su ostavili Petar Milenković, njegov prijatelj iz tog vremena, i jedna zaboravljena književnica iz Vranja, Vuka Pop-Mladenova, koja je velikog pisca poznavala.

Odesa, Aleksandar Puškin
foto: Profimedia

Puškin muvao Srbinovu ženu

Sada ćemo pomenuti vezu između Rusa i Srba al iz jednog drugog ugla. Jovan Stefanović Riznić bio je srpski trgovac, pravnik, dobrotvor, savetnik na ruskom dvoru i direktor državne banke u Kijevu. Bio je i počasni član Društva srpske slovesnosti. Najbogatiji trgovac u Odesi. Riznići su sa velikom flotom galija imali veoma razgranatu trgovačku mrežu, a ubrajali su se u najbogatije tršćanske trgovce. Njegova kuća postala je književni salon. Sa sobom je iz Trsta poveo i grupu italijanskih pevača, pa je u Odesi organizovao operu italijanskoga tipa. Oženio se u Trstu Amalijom de Rip, koja je sa njim otišla u Odesu. A u to vreme Aleksandar Puškin je boravio povremeno u Odesi od 1820 do 1824. godine. Zaljubio se u lepu Jovanovu ženu i posvetio joj nekoliko pesama. Puškin je bio čest gost njegovog književnog salona. Međutim Amalija je umrla 1825. od tuberkuloze.

Majka Tereza
foto: Printscreen Youtube

Bogata, a pacijnte držala u siromaštvu

Ovoga puta nećemo zaobili ni čuvenu Majku Tereza, koja je rođena 1910. godine u Skoplju. Bila je rimokatolička sestra i misionarka, a veći deo života je provela u Indiji. Ona je život posvetila borbi protiv siromaštva, ali i zdravstvenim problemima Afrike, uključujući tu i AIDS. Majka Tereza je primila mnogobrojna priznanja, a 1979. i Nobelovu nagradu za mir. Imala je dovoljno veliko bogatstvo da izgradi najveći istraživački centar na svetu, ali ona je ipak sve svoje bolnice i pacijente držala u siromaštvu, tvrdeći da je to Božija volja.

Nelson Mendela
foto: REUTERS

Od teroriste do predsednika

Jedan od najpoznatijih političara u svetu bio je Nelson Mendela. Južnoafrički političar, filantrop i revolucionar, rođen je kao član kraljevske porodice. Njegovim aktivizam i političko delovanje su ga doveli do toga da je postao prvi izabrani predsednik Južne Afrike.

Ali za njega se vezuju i veoma teške optužbe. Bio je vođa uMkhonto we Sizwe, ogranka južno-afričke komunističke partije. Na njegovom suđenju utvrđeno je da je kriv za 156 dela javnog nasilja, uključujući i odobravanje bombaških napada na javnim mestima.

Frenklin Ruzvelt
foto: Printscreen Wikipedia

Žena nije htela da ga isprati "na onaj svet"

Frenklin Ruzvelt je bio je 32. predsednik SAD. Umroj je pred sam kraj Drugog svetskog rata. Bio je odan naciji, ali neveran svojoj ženi Eleanor. Njegova ljubavnica je bila kraj njegove postelje kada je preminuo. Eleanor, upoznata sa aferom svog supruga, nije ni bila kraj njega u posljednjim trenucima.

Kristofer Kolumbo, Vinland, Vikinzi
foto: akg-images / AKG / Profimedia

Dozvoljavao silovanje devojčica

Italijanski istraživač, moreplovac i kolonizator, gradanin Republike Đenove, Kristofer Kolumbo je putovanjem preko Atlantskog okeana pokrenuo špansku kolonizaciju Novog sveta. Urođenicko pleme Tanio iz Amerike je koristio kao seksualne robove. Dozvolio je svojim ljudima da siluju lokalne žene i devojčice od svega devet godina.

Vofgang Amadeus Mocart
foto: Wikipedia

Komponovao o seksulanim perverzijama

Volfgang Amadeus Mozart, slavni kompozitor, je svoj neverovatni talenat ispoljio u najranijem detinjstvu. Kao čovek umetnosti nikada nije zapostavljao svoje kaprice i perverzije. Ukratko, uživao je u anilingusu (oralno-analnom seksu). Često je izvaljivao najvulgarnije šale i napisao je čak i nekoliko dela o svojim primitivnim, ekscentričnim seksualnim interesovanjima.

Kurir.rs

Bonus video:

14:17

Bivši makro otkrio tajne estrade, pa komentarisao Šaka Polumentu IMAO SAM PRAVILO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track