SRBI, U OVIH 5 ZEMALJA MOŽEMO DA PUTUJEMO BEZ KOVID DOKUMENTA: Jedna popularna destinacija značajno OLAKŠALA ULAZAK turistima
kovid pasoš, Foto: Prinscreen

bliže se prolećna putovanja

SRBI, U OVIH 5 ZEMALJA MOŽEMO DA PUTUJEMO BEZ KOVID DOKUMENTA: Jedna popularna destinacija značajno OLAKŠALA ULAZAK turistima

Društvo -

Građani Srbije koji nameravaju da putuju u narednom periodu trebalo bi da znaju da za sada samo u pet zemalja mogu da uđu bez kovid dokumenta - u Sloveniju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Prilikom ulaska u Grčku neće morati da popunjavaju PLF obrazac, kiparska vlada je olakšala pravila, dok Austrija ukida gotovo sve mere unutar zemlje.

Grčka, More
foto: Profimedia

Uoči zvaničnog otvaranja turističke sezone, Grčka je odlučila da pojednostavi pravila za turiste. Tako da putnici koji ulaze u Grčku od 15.marta neće morati prethodno da popunjavaju PLF obrazac, najavio je ministar turizma Vasilis Kikilijas.

On je objasnio da ovo pojednostavljuje procedure ulaska za putnike, pomerajući fokus na kontrolu sertifikata o vakcinaciji.

Korona pasoš, Kovid pasoš
foto: Profimedia

Ukoliko, pak nameravate da posetite Kipar u ovu zemlju moći ćete da uđete bez obzira na to da li putujete iz "crvene" ili "zelene" zone, jer se prema savetu Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti više neće uzimati u obzir država porekla putnika. Ali, zato će za nevakcinisane putnike važiti komplikovanija pravila, prenosi Schengen visa info.

Naime, vakcinisane osobe, koje poseduju EU digitalni kovid sertifikat i kiparski "Flight Pass" popunjen 48 sati pre ulaska, mogu da uđu u državu. Kipar prihvata propusnice sa vakcinama: AstraZeneka, Fajzer, Moderna, Džonson i Džonskon, Sputnjik V, Sinofarm, Sinovak, Kovakin, Novavak i Sputnjik Lajt.

Potvrda o oporavku važi od deset do 180 dana nakon pozitivnog testa na virus, a nevakcinisani putnici mogu da uđu i sa negativnim testom.

Što se tiče Austrije, jedina mera koja će od danas ostati na snazi zbog povećane stope vakcinacije je nošenje FFP2 maski prilikom ulaska u javni prevoz i prodavnice, kako je navedeno u saopštenju austrijskog zvaničnog portala za putovanja. Nadležni su naveli da su od 5. marta ponovo otvoreni klubovi.

Ulaz uz sertifikat

Sva lica će moći da uđu u sve vrste smeštaja, u restorane, kafiće, ustanove kulture i rekreacijske centre, a da ne moraju da pokažu važeći sertifikat o vakcinaciji ili oporavku, prenosi Schengen visa info.com.

Svi putnici koji nameravaju da posete ovu državu treba da poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji, preležanom kovidu ili je negativnom testu. Ukoliko, pak neko planira da uđe u Austriju sa negativnim kovid testom, valjalo bi da zna da će se prihvatiti i brzi antigenski i PCR test. Pritom, PCR test se prihvata ako je uzet 72 sata pre ulaska, odnosno brzi antigenski test u roku od 48 sati pre ulaska.

Međutim, putnici koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili oporavku ili negativan rezultat testa moraju poštovati pravila samoizolacije kada stignu u Austriju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track