DA LI SMO BEZBEDNI S VIRUSOM VARIOLE ZAKOPANIM KOD TORLAKA?! Dr Gligić za Kurir: Ja ću golim rukama to otkopati!
Foto: Nebojša Mandić

virus može biti pretnja i biološko oružje

DA LI SMO BEZBEDNI S VIRUSOM VARIOLE ZAKOPANIM KOD TORLAKA?! Dr Gligić za Kurir: Ja ću golim rukama to otkopati!

Društvo -

Dr Ana Gligić je te 1972, kada je sve okončano i proglašen kraj opake epidemije variole vere u Jugoslaviji, lično uništila i zakopala virus variole u dvorištu "Torlaka". Ona za Kurir kaže da se danas mnogi kod nje interesuju za taj događaj i pitaju je da li možda variola i sada postoji usred Beograda.

- Potpisujem gde god hoćete da tu nema virusa, da tu nema variole, da je sve mrtvo i da nema opasnosti. Predlažem da se to otkopa. Evo, ja ću golim rukama, bez rukavica, to otkopati - naglašava dr Gligić, koja je tada bila šef Nacionalne laboratorije za variolu, virusne hemoragijske groznice i vektorske zaraze na "Torlaku".

Ona objašnjava da je sav materijal na virusologiji, iz svake laboratorije, a posebno njene, jer je radila s tri najopasnija virusa koji postoje, išao u metalnim sanducima u autoklav.

Torlak, Institut za virusologiju Torlak
foto: Kurir

- Autoklav je aparat u kom se s parom pod pritiskom od jedne i po atmosfere ulazi u svaku poru materijala i virus se inaktivira, uništi. Sav materijal je stavljen u jedan ogromni metalni sanduk, veličine otprilike 1,3 sa 1,3 metra, i autoklaviran, sve vreme sam stajala pored autoklava. A čim je autoklav stao, rešila sam da još jednom ponovimo, za svaki slučaj - kaže dr Gligić i dodaje:

- Iako smo znali da je već u autoklavu virus bio mrtav, radi predostrožnosti taj metalni sanduk smo zakopali. Pitali smo se gde ćemo, pa smo rešili da to bude u krugu "Torlaka". Napravili smo rupu, stavili sanduk, polili mazutom i zapalili. I to mesto je obeleženo, a o svemu je vođen protokol i sve je ostalo zapisano.

Inače, u svetu je odavno naređeno uništavanje virusa variole, koju je SZO zvanično proglasila iskorenjenom 8. maja 1980. Ostalo je da zvanično mogu da ga drže samo laboratorija CDC u Atlanti u SAD, koja čuva oko 420 uzoraka, i Ruski državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju, poznat kao Vektor, kod Novosibirska, gde je oko 120 uzoraka.

variola
foto: privatna arhiva

Međutim, mnogi ne veruju da je baš tako i sumnjaju da postoje ilegalne laboratorije u kojima se, između ostalog, čuvaju i virus variole vere, koji može biti ozbiljno biološko oružje.

- Kod bolesnih umova svašta može, pa i da variola bude biološko oružje - kaže dr Gligić.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track