HEROJ SA KOŠARA DOBIO ULICU U BANOVOM POLJU: Srbija pamti junaka Srđana Stančetića, ubijen u kukavičkoj zasedi albanskih terorista
Foto: Printscreen

DAo ŽIVOT ZA OTADŽBINU

HEROJ SA KOŠARA DOBIO ULICU U BANOVOM POLJU: Srbija pamti junaka Srđana Stančetića, ubijen u kukavičkoj zasedi albanskih terorista

Društvo -

Srđan Stančetić (24), junak sa Košara koji je 1998. poginuo braneći tadašnju SR Jugoslaviju od albanskih terorista, dobiće ulicu u Banovom Polju, naselju u mačvanskoj opštini Bogatić. U maloj sali Skupštine opštine Bogatić juče je održana 20. sednica Opštinskog veća opštine Bogatić, a najznačajnija tačka dnevnog reda bila je utvrđivanje predloga Odluke o izmeni naziva ulica u naseljenom mestu Banovo Polje.

Na osnovu podnete inicijative za promenu naziva dve ulice u Banovom Polju, rešenjem predsednika opštine imenovana je Komisija za određivanje naziva ulica i trgova na teritoriji opštine Bogatić, koja je nakon sprovedenog zakonom propisanog postupka i dobijanja neophodne saglasnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave predložila izmenu naziva cele Ulice Drinska i dela Ulice Gliša Miletić u novi naziv Ulica Srđana Stančetića. Novim nazivom želi da se sačuva sećanje na istinskog junaka koji je položio život braneći otadžbinu, prenosi portal glaspodrinja.rs.

Srđan Stančetić
Srđan Stančetićfoto: Printscreen

Kako saznajemo, odluka je bila jednoglasna i stupa na snagu osam dana od dana kada izađe u Službenom glasniku.

Srđan Stančetić je rođen 16. aprila 1974. godine, a prve godine svog života (tačnije do sedme godine) proveo je u Ulici Zdravka Šestića u Banovom Polju, kod babe i dede koji su ga odgajali dok su mu roditelji bili na radu u inostranstvu, da bi sa njihovim povratkom prešao da živi u novoj porodičnoj kući 1981. godine u Drinskoj ulici u Banovom Polju.

Osnovnu školu završio je u Banovom Polju (prva četiri razreda) i Bogatiću (viša četiri razreda) 1989. godine, kao nosilac Vukove diplome. Iako je bio sportskog duha (što je i ostao do kraja ovozemaljskog života o čemu svedoče brojne medalje i pehari sa takmičenja) i imao različita interesovanja, prevagu da upiše vojnu školu imala je poseta starijem bratu od tekte koji ju je upisao godinu dana ranije. Susret sa tadašnjim duhom zajedništva koji je vladao u kasarni, organizacijom i načinom rada sa mladima ali i mogućnosti koje su se otvarale nakon završetka škole uticale su na njegov definitivni izbor.

Srđan Stančetić
foto: Privatna arhiva

Srednju vojnu školu kopnene vojske u Sarajevu upisao je školske 1989/90. godine. Prve dve godine školovanja je proveo u Sarajevu, a kako je odabrao rod vezu, to je podrazumevalo da treću (školska 1991/92) i četvrtu godinu (1992/93) završi u srednjoj vojnoj školi u Beogradu.

Iste godine nakon završetka srednje škole, u jesen 1993. godine je počeo da radi u 63. padobranskoj brigadi u Nišu. Kao pripadnik ove elitne jedinice učestvovao je u ratnim operacijama na područjima bivše SFRJ, u periodu 1993-1995.

Srđan Stančetić
foto: Printscreen

Svega 2-3 godine nakon mirovnog sporazuma kojim je okončan rat na prostromu BiH i Hrvatske dolazi do oružanih napada na Kosovu i Metohiji, a već tokom 1998. godine Srđan sa kolegama iz brigade dobija zadatak da štiti granicu u reonu karaule Košare.

Iste godine 28. jula je bio jedan od dana kada su se neprijateljima borili "prsa u prsa". Nakon pogibije potpukovnika Gorana Ostojića, komandanta i načelnika štaba 63. padobranske brigade, odlučili su da evakuišu njegovo telo, na kratko se povuku i konsoliduju redove. Na deo kolone koja se sa bojišta kretala ka karauli napravljena je zaseda. U toj zasedi je poginuo i Srđan, u tom trenutku stariji vodnik. Pored Srđana poginula su još dva njegova saborca, rezervni vodnik prve klase Dragan Dušanić i vojnik Radoš Cerović.

Srđan Stančetić sahranjen je 3. avgusta 1998. u rodnom Banovom Polju. Poživeo je samo 24. godine. Nije stigao da se oženi niti da ostavi naslednike. Večna mu slava.

(Kurir.rs/ glaspodrinja.rs/ macvazdravograzuma.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track