09:52

SRBIJA NABAVLJA AVIONE MOĆNIJE OD NEVIDLJIVOG F-117?! Stručnjaci dali specifikaciju i OTKRILI KO IH U REGIONU IMA

moćno

SRBIJA NABAVLJA AVIONE MOĆNIJE OD NEVIDLJIVOG F-117?! Stručnjaci dali specifikaciju i OTKRILI KO IH U REGIONU IMA

Društvo -

Srbija je u pregovorima da kupi 12 moćnih borbenih aviona Rafala od Francuske, preneo je Rojters, citirajući današnje pisanje francuskog poslovnog nedeljnika Le Tribune.

Podsetimo, ovaj nedeljnik navodi da će se "prodaja dogoditi u 2022. godini i biće reči o 12 letelica".

Đorđe Aničić, Luka Kastratović
foto: Kurir Televizija

O ovoj temi su za Kurir televiziju govorili general Luka Kastratović iz Udruženja admirala i generala i Đorđe Aničić, penzionisani potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane Vojske Jugoslavije.

Voditeljku jutarnjeg programa Kurir televizije Olju Lazarević zanimalo je koliko će nabavka ovih aviona ojačati vojsku Srbije.

Đorđe Aničić, Luka Kastratović
foto: Kurir Televizija

- Borbeni avion "Rafal" je dvomotorni supersonični avion, velihih brzina, 1,8 maha, namenjen za protivvašdušnu odbranu i prevlast u vazdušnom prostoru i za dejstvo po ciljevima na zemlji. Sa maksimalnim teretom od 9.500 kilograma nosi šest raketa, tad postiže brzinu 1,4 maha. okosnica je ratnog vazduhoplovstva i ratne mornarice. To je avion koji ima snažni radar. Ima senzore za otkrivanje i praćenje ciljeva, postiže visinu od 16.800 metara. Ima radijus dejstva 1.800 kilometara. Nosi kao stalno naoružanje top 30mm sa 125 granata i rakete kratkog dometa - rekao je general Luka Kastratović iz Udruženja admirala.

Đorđe Aničić, Luka Kastratović
foto: Kurir Televizija

Đorđe Aničić, penzionisani potpukovnik protivvazdušne odbrane VJ navodi da su Hrvati ti koji su u regionu nabavili ive borbene avione.

- U regioni Hrvati imaju ove avione. Nabavili su i isporuka treba da bude do 2024. godine. Oni su uzeli 12 polovnih "Rafala". Koliko mi je poznato uzeli su i dva dvoseda. Cena tih aviona je jako velika. Radi se o preko milijardu dolara. Sama cena jednog aviona u zavisnosti od verzije koja je u opticaju kreće se od 53 miliona do 61 miliona dolara. Treba dodati i kompletno naoružanje, a ta cena se drastično povećava. Ovo je jedna ponuda. Verovatno je naše ministarstvo raspisalo konkurs. Nabavka samog vazduhoplova iziskuje i dodatnu logistiku. Treba obuka za pilote. Hrvati nemaju nijedan aerodrom na koji "Rafal" može da sleti. Ne znam da li "Rafal" može da sleti i uzleti sa Batajnice - Đorđe Aničić, penzionisani potpukovnik protivvazdušne odbrane VJ.

Đorđe Aničić, Luka Kastratović
foto: Kurir Televizija

Aničić, takođe, navodi da je "rafal" Moćniji od aviona F-117, poznatiji kao "Nevidiljivi".

- Deo te tehnologije je primenjen. U letnotehničkim karakteristikama sigurno je da je mnogo kvalitetniji "Rafal". Ne treba zaboraviti da je F117 vrlo ograničenih letnih karakteristika i da mu je što se tiče borbenih mogućnosti vrlo slabije naoružanje. Ne nosi naoružanje za svoju odbranu. Radi se o avionu koji je po nekim performansa slabiji od "Rafala" - rekao je Đorđe Aničić, penzionisani potpukovnik protivvazdušne odbrane VJ.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:58

DA LI SE BLIŽIMO NUKLEARNOM RATU?! Stručnjak za bezbednost objasnila KAKVO ORUŽJE RUSIJA POSEDUJE: To nije klasično naoružanje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track