VLADA PRODUŽILA UREDBU: Sutra nove cene goriva na pumpama, MOGUĆE POJEFTINJENJE DIZELA I BENZINA!
Sutra novi cenovnik na pumpama, Foto: EPA /Shawn Thew

kontrola cena

VLADA PRODUŽILA UREDBU: Sutra nove cene goriva na pumpama, MOGUĆE POJEFTINJENJE DIZELA I BENZINA!

Društvo -

Vlada je upravo produžila ograničenje cena goriva do 30. aprila!

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila novu Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata, koja će važiti do 30. aprila, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Reč je o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata, čija je primena bila predviđena od 11. marta do 11. aprila.

Nova uredba je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu, navelo je Ministarstvo trgovine na instagramu.

Prema uredbi Vlade Srbije o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, Ministarstvo rudarstva će u petak najkasnije do 13 časova, kako i svakog petka, obračunati prosečnu veleprodajnu cenu ovih energenata i dostaviti je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje će najkasnije do 15 časova utvrditi i objaviti najviše maloprodajne cene koje će važiti u narednih sedam dana.

Do tada će važiti maksimalne cene 197 dinara za litar evrodizela, i 175 dinara za litar evro premijum BMB 95, kako je utvrđeno 1. aprila.

CENE VAŽE OD 01.04 DO 08.04.
CENE VAŽE OD 01.04 DO 08.04.foto: Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija

Za poljoprivrednike na pumpama NIS ostala je ista cena od 179 dinara za evrodizel, a dozvoljeno im je i da 60 litara sipaju u kanister.

Inače, najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Cene se utvrđuju na osnovu mehanizma ustanovljenog Uredbom Vlade Srbije o ograničenju visine cena derivata nafte. Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte.

Nafta jeftinija, šta će biti s gorivom?

Inače, cena barela nafte tipa "brent" koju prate cene u Srbiji je na svetskim berzama blago pala sa 104 dolara od prošlog petka na trenutna 102 dolara, što je pojeftinjenje od skromnih 2%.

Ako se do sutra ne desi neka značajnija promena, što nije isključeno budući da se cena barela na berzi menja iz sata u sat, vozači u Srbiji bi od sutra mogli da očekuju blago pojeftinjenje goriva.

Kurir.rs

Bonus video:

01:52

NEMOGUĆE NAĆI STAN DO 50.000 EVRA U BEOGRADU: Poskupljenje za godinu dana 200 evra po kvadratu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track