NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Skok broja novozaraženih, ali pada broj preminulih
Foto: Printscreen/covid19.rs, Shutterstock

POSLEDNJI PODACI

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Skok broja novozaraženih, ali pada broj preminulih

Društvo -

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 11.562 građana od kojih je 1.096 novozaražen.

Preminulo je 6 pacijenata, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 25 obolelih.

korona, korona presek
foto: covid19

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 7.027 građana od kojih je 699 bilo novozaraženo. Preminulo je 7 pacijenata, a na respiratorima je bilo 28 obolelih.

Lazar Davidović, dekan beogradskog Medicinskog fakulteta, vaskularni hirurg i direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, u razgovoru za Kurir govorio je o posledicama pandemije po ljudsko zdravlje?

Lazar Davidović
foto: Privatna arhiva

"Sada smo već u situaciji da malo više i konkretnije govorimo o takozvanim indirektnim efektima pandemije po ljudsko zdravlje. Pre desetak dana u Beogradu je održana veoma značajna međunarodna konferencija posvećena kovid pandemiji. Učestvovali su stručnjaci svih profila, a ja sam bio zamoljen da pripremim segment posvećen kardiovaskularnoj hirurgiji. Imali smo čak tri sesije u kojima su 90 odsto učesnika bili predavači iz inostranstva. Bukvalno sa svih kontinenata. Govorili su o načinu organizovanja svojih službi u kovid pandemiji. Svi do jednog konstatovali su da je kovid pandemija, nažalost, odložila lečenje brojnih bolesnika s različitim kardiovaskularnim bolestima. Mnogi od tih bolesnika, što potvrđuje i iskustvo moje klinike, sada dolaze sa uznapredovalom bolešću, čije je lečenje teže, neizvesnije i rizičnije. U stručnoj literaturi je sve više radova koji ovo potvrđuju. Dakle, već sada se vide izrazito negativni efekti, ali mislim da još nemamo pravu predstavu o tome. Siguran sam da isto mogu reći kolege koje se bave lečenjem drugih bolesti, a pre svega malignih".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track