02:43

Pukovnik Pršić ispričao šta je sve britanski ambasador rekao DAVIDU ALBALI

nesrećna istorija srpskog naroda

KRALJEVINU JUGOSLAVIJU NIKO NEĆE BRANITI SEM SRBA Pukovnik Pršić ispričao šta je sve britanski ambasador rekao DAVIDU ALBALI

Društvo -

Prof. dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji, ispričao je u jutarnjem programu Kurir televizije malo poznate detalje uoči Drugog svetskog rata. Između ostalog, spomenuo je i ime Davida Albale, znamentog srpskog Jevreja.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni logor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata. Većina žrtava su Srbi, Jevreji i Romi i pripadnici iz redova drugih manjina koje su živele na području NDH.

Prema podacima utemeljenim na demografskim podacima, kao i poimeničnim popisima žrtava, ubijeno je između 80 i 100 hiljada osoba tokom četiri godine postojanja.

Bio je prvi sistemski izgrađivani logorski kompleks na teritoriji NDH i jedini koji je neprekidno delovao za vreme njenog postojanja.

Logor Jasenovac postojao je sve do aprila 1945. godine.

Gosti Jutarnjeg programa koji su govorili na ovu temu bili su Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona i prof. dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

Linta i Pršić
foto: Kurir Televizija

- Tokom Drugog svetskog rata formirana je genocidna tvorevina Nezavisna država Hrvatska koja je završila nezapamćeni genocid nad srpskim narodom, naravno i nad Jevrejima i Romima. Ne postoji srpsko selo na području Korduna, Banije i ostalih delova gde nije izvršeno mnogo zločina. Postoji na 1000 stratišta gde je planski način ubijan srpski narod. Imamo stotine kraških jama gde su bacani Srbi. Područja zapadne i istočne Hercegovine su područja u kojima su izvšeni zločini. Prema nekim procenama je stradalo oko 700.000 ljudi. Na čitavom prostoru NDH ubijeno je oko milion ljudi - rekao je za televiziju Kurir Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

Prof. dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji spomenuo je primer Davida Albale, srpskog Jevreja i jednog od znamenitih srpskih Jevreja.

- Imate izveštaje o stanju u Jugoslaviji uoči Drugog svetskog rata. Navodim primer Davida Albale koji je u poseti Sjedinjenim Američkim Državama da pomognu u naoružavanju vojske Kraljevine Jugoslavije gde mu britanski ambasador kaže u Americi da Jugoslaviju neće niko braniti mimo Srba. Druga rečenica - neki su bili apsolutno protiv te države (Kraljevine Jugoslavije, prim.aut.) gde već 1937. godine bila razbijena da su ekstremni Hrvati do već 1940. godine napravili kompletnu strukturu vlasti. nacrtali granice svoje države. Pravili su granice kakve njima odgovaraju. I hrvatski komunisti nasleđuju tu istu politiku i pravili su veliku Hrvatsku. Bilo je potpuno za očekivati da nikako ne ide dobra sudbina za srpski narod, jevrejski i romski - rekao je prof. dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji.

Linta i Pršić
foto: Kurir Televizija

Podsetimo, David Albala je učestvovao u Balkanskim ratovima, a po završetku dobio je službu sreskog lekara u Bitolju (od januara do jula 1914). U Prvom svetskom ratu bio je trupni lekar u jedinicama koje su vodile bitke na Drini i Ceru. Tokom boravka na Krfu, izložio je Nikoli Pašiću mogućnost da ga pošalju u misiju u SAD kako bi informisao američku javnost o ciljevima Srbije. Bio je član Centralne uprave Udruženja rezervnih oficira i ratnika i nosilac Albanske spomenice. Preminuo je 4. aprila 1942. u Vašingtonu. Njegova urna je preneta u Njujork, gde mu je Društvo jugoslovenskih Jevreja SAD podiglo spomenik.

Linta je istakao da do pravog pomirenja naroda na Balkanu nikada nije došlo i da je Komunistička partija sprečila da se, kako kaže, hrvatski narod suoči sa svojom prošlošću.

- Komunistička partija je vodila politiku lažnog pomirenja, koje se tad nazivalo bratstva i jedinstva. Komunistička partija je sprečila da se hrvatski narod suoči sa svojom genocidnom prošlošću. Vi ste te monstruozne zločine stavili pod tepih. To je bila jedna totalno pogrešna politika. U srpskim selima se pričalo i prepričavalo šta se dešavalo. Kada je došlo do Hrvatskog proleća i MASPOKA videlo se da hrvatski narod u većini smatra da je NDH bila, ne genocidna tvorevina, nego prava i istinska država hrvatskog naroda, a da ustaše nisu bili zločinci i zlikovci, nego da su bili borci za hrvatsku slobodu i mučenici - istakao je Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona.

Linta i Pršić
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:42

MILOJKO BUDIMIR O NOVOM MUZEJU U JASENOVCU: Trebalo bi da to bude prostor gde će se govoriti o svim stradanjima Srba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track