LISTA NAJPOPULARNIJIH IMENA U SRBIJI: Proverite da li je i vaše među TOP 10, jedno ime opstaje na vrhu uprkos decenijama
Foto: Rojters

Ovako je stanje za sada

LISTA NAJPOPULARNIJIH IMENA U SRBIJI: Proverite da li je i vaše među TOP 10, jedno ime opstaje na vrhu uprkos decenijama

Društvo -

Iako je Nikola ubedljivo najpopularnije ime koje se daje muškoj deci u Srbiji u poslednjih 30 godina (od 1991), to je ipak dovoljno samo za 5. mesto među najčešćim imenima u Srbiji!

Srbijom, i dalje, suvereno vladaju Dragani, nosioci imena koje je bilo najpopularnije među muškom decom u periodu od 1951-1970 godine. Zanimljivo je da je u periodu 1991-2011 ime Dragan nije bio ni u prvih 10 najčešćih imena koja su davana bebama, ali i pored toga, u Srbiji danas ipak živi najviše Dragana.

Ovo je lista načešćih muških imena:

1. Dragan

2. Milan

3. Aleksandar

4. Zoran

5. Nikola

6. Miloš

7. Marko

8. Goran

9. Dušan

10. Dejan

Štp se tiče ženskih imena Milica je najčešće ime u Srbiji po broju stanovnika, ali i najčešće ime koje je davano devojčicama na rođenju u poslednjih 30 godina!

dečaci, imena
foto: Profimedia

Zanimljivost vezana za ovo ime je ta što je bilo na visokom drugom mestu (iza Radmile) i pre 80 godina (do 1940), u top 3 se našlo i u periodu od 1941-1950, a ponovnu slavu doživelo je od 90-ih na ovamo od kada je najčešće ime za devojčice na rođenju.

Bebe Jelene "vladale" su Srbijom u periodu od 1971-1990, kada je to bilo najčešće ime za devojčice na rođenju, međutim, u periodu od 2001-2011 ovo ime nije bilo ni u top 10 po popularnosti, što je verovatno dovelo do toga da se Jelene nalaze na drugom, a ne na prvom mestu ove liste.

Ovo su najčešća ženska imena:

1. Milica

2. Jelena

3. Marija

4. Mirjana

5. Dragana

6. Snežana

7. Ljiljana

8. Ivana

9. Ana

10. Gordana

Inače, zastupljenost muških i ženskih imena u Srbiji rangiran je prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva 2011. godine. Kako je Kurir već pisao, novi popis stanovništva biće održan od 1. do 31. okrobra, pa ćemo nakon njega videti da li su se među najpopularnija imena probila, recimo, Tea, Katja, Kalina, Una, Sena, Rea, Teona, Dunja, Petra, Tara, Nina, Maša, Lenka, Teodora, Sofija ili pak Relja, Vuk, Lav, David, Jakov, Tadija, Luka, Pavle, Andrej, Stefan, Strahinja, Dimitrije.

Kurir.rs/Geografski kutak

Bonus video:

01:58

ISPRAVLJANJE NEPRAVDE: Centralne gradske ulice poneće imena naših ZABORAVLJENIH HEROINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track