OVU SMRTONOSNU BOLEST IMA SVE VIŠE MLADIH, A GLAVNI KRIVAC JE ONO ŠTO MNOGI VOLE! Stručnjaci: Prevencija spašava ŽIVOT!
prevencija je najvažnija, Foto: Profimedia

euromelanom kampanja

OVU SMRTONOSNU BOLEST IMA SVE VIŠE MLADIH, A GLAVNI KRIVAC JE ONO ŠTO MNOGI VOLE! Stručnjaci: Prevencija spašava ŽIVOT!

Društvo -

"Euromelanom kampanja" u Srbiji ponovo organizuje besplatne preglede širom Srbije i od ove godine ima veći obim aktivnosti sa ciljem edukacije stanovništva o pravilnom ponašanju na suncu, značaju samopregleda i rane dijagnostike malignih tumora kože.

Euromelanom
foto: Privatna Arhiva

Podaci pokazuju da se rak kože sve češće javlja kod mladih, a da je u 80 odsto slučajeva solarijum uzrok melanoma.

O svemu ovome juče su na konferenciji govorili prof. dr Danica Tiodorović, koordinator "Euromelanom kampanje", dermatovenerolog prof. dr Dušan Škiljević, dermatolog prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić, Viktor Jelenić, predsednik Vaterpolo saveza, i Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

- Podaci pokazuju da se za 80 odsto melanoma u kategoriji mladih osoba od 18. do 28. godine smatra da su posledica solarijuma i izlaganja veštačkom izvoru.

Euromelanom
foto: Privatna Arhiva

Poražavajuća je slika da se melanomi javljaju sve češće kod mladih osoba, da imamo i pedijatrijske slučajeve melanoma kod dece, a nekada je taj broj bio jednak nuli. Sada, pored njih, viđamo i melanome sa metastazama - rekla je prof. dr Tiodorović:

- Ove godine u okviru kampanje besplatno ćemo pregledati i edukovati decu u vaterpolo kampovima Vaterpolo saveza Srbije i odbojkaškim kampovima Vanje Grbića tokom jula i avgusta.

Besplatni pregledi građana organizuju se širom Srbije ponovo posle dve godine odlaganja zbog epidemije kovida. Ali i pored svi poteškoća koje je prouzrokovao kovid, Srbija je tokom prošle godine bila jedina zemlja u Evropi koja je imala aktivnosti u okviru Euromelanom kampanje.

Solarijum
foto: Profimedia

- Slogan ovogodišnje kampanje Euromelanoma glasi: Nije do godina, već do UV-zračenja; koji ukazuje na značaj takozvane UV kilometraže, koja ne mora uvek biti odraz godina već količine prethodnog uv izlaganja - naglasila je prof. dr Danica Tiodorović, koordinator Euromelanom kampanje.

Građani će besplatne preglede moći da zakažu i putem telefona na 0800222888, 06. i 07. juna 2022. u periodu od 8 do 20 časova u svim državnim i privatnim klinikama širom Srbije.

Euromelanom
foto: Privatna Arhiva

Ona je podsetila da su tokom aprila i maja prvenstvo zakazivanja pregleda imali građani koji su pripadali rizičnoj grupi osoba, na osnovu rezultata kalkulatora za procenu rizika kao i da će svi zakazani, besplatni pregledi biti organizovani 13. juna širom Srbije.

U okviru ovogodišnje Euromelanom kampanje biće organizovane i brojne aktivnosti i edukacije u Sremskoj Mitrovici, Zlatiborskom okrugu, Pirotu i Gračanici, osoba koje su profesionalno izložene UV zračenju (poljoprivrednici) u svim prijavljenim državnim i privatnim klinikama.

Prvi besplatni pregledi zemljoradnika zakazani su već sledeće nedelje, 17. maja u 10 sati u ambulati sela Krupac u Pirotu na osnovu kalkulatora za procenu rizika koji se nalazi na sajtu www.euromelanoma.org Pregledi u seoskim ambulantama Zlatiborskog okruga planirani su za 28. i 29. maja, u Sremskoj Mitrovici 5. juna, dok su pregledi stanovništva u Gračanici zakazani 18. i 19. juna.

Prof. dr Danica Tiodorović naglasila je da će i ove godine u okviru kampanje Euromelanom besplatno pregledati i edukovati decu u vaterpolo kampovima Vaterpolo Saveza Srbije i odbojkaškim kampovima Vanje Grbića tokom jula i avgusta ove godine sa ciljem motivisanja mladih na odgovorno ponašanje na suncu od najranijeg uzrasta. Posebnu zahvalnost oragnizatori kampanje Euromelanom Srbija duguju Računarskom centru Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, jer su omogućili prijavu građana na kalkulator rizika.

Kampanju Euromelanom Srbija su i ove godine podržali Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Kurir.rs

Bonus video:

05:22

Besplatni pregledi na melanom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track