U petak, 20. maja, KURIR VAM POKLANJA VELIKU IKONU PRESVETE BOGORODICE LEPAVINSKE sa zlatotiskom plus dodatak TV EKRAN
Foto: Kurir

U petak, 20. maja, KURIR VAM POKLANJA VELIKU IKONU PRESVETE BOGORODICE LEPAVINSKE sa zlatotiskom plus dodatak TV EKRAN

Društvo -

U dnevnim novinama Kurir u petak, 20. maja, čeka vas poklon – ikona Presveta Bogorodica Lepavinska sa zlatotiskom i molitvom na poleđini plus dodatak TV Ekran.

Bogorodica Lepavinska iz manastira Lepavina ikona je čudesnih moći nastala još početkom 16. veka rukom nepoznatog autora. Za ovu ikonu, koja je preživela mnoge nedaće, vezane su priče koje potvrđuju čvrstu veru u svemoć Majke Božje.

Za manastir Lepavinu neraskidivo je vezana čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Lepavinske. Nastanak ove ikone datira s početka 16. veka i delo je nepoznatog autora, a po stilu pripada italo-kritskoj školi. Ikoni se s razlogom pripisuju čudesne isceliteljske moći.

I sama njena sudbina je čudesna: 1943. godine u nemačkom bombardovanju manastir Lepavina je doživeo veliko stradanje: toranj i crkva su bili teško oštećeni, a ikonostas skoro potpuno uništen. Ikona Presvete Bogoriodice je čudom Božjim ostala neošećena – našli su je zatrpanu pod debelim naslagama maltera I cigala bez ijedne ogrebotine, iako je jedna granata pala ravno pod nju. Posle rata se dugo nije znalo gde se nalazi. Po milosti Božjoj, godine 1967, na tavanu Zagrebačke mitropolije nju je pronašao otac Simeon, u to vreme nastojatelj manastira Lepavina. Bila je predana na restauraciju, a u manastir je vraćena, po blagoslovu, tadašnjeg mitropolita zagrebačkog Damaskina, na Veliku Gospojinu 1969. Upravo je tog dana, na taj veliki Bogorodičin praznik, prvi put bila služena sveta liturgija u crkvi obnovljenoj od ratnih razaranja i tom prilikom je Carica nebesa i zemlje na najlepši i najradosniji način projavila svoje prisustvo među vernim narodom.

U dodatku TV Ekran moći ćete da pročitate:

VJERA MUJOVIĆ: Glumac je stalno na početku. Ovu dramsku umetnicu umeće je dovelo čak do Arktičkog polarnog kruga, osvajala je brojne festivale, a njenu ljubav prema karijeri potvrdila je serija „Kolo sreće“

Dragan Mićanović: Velika je privilegija raditi sa Sekom Sablić, ona je legenda

Nataša Ninković: Lik Dušanke u „Vremenu zla“ dokaz je koliko voli da igra epohu

Poklon, Ikona
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track