DOKTORKA IZ HITNE UPOZORAVA DA OVO DOVODI DO TEŠKOG INVALIDITETA PA I SMRTI: Bol u vratu jedan je od simptoma
Foto: Printscreen/RTS

objasnila kako treba da se ponašamo u ovom slučaju

DOKTORKA IZ HITNE UPOZORAVA DA OVO DOVODI DO TEŠKOG INVALIDITETA PA I SMRTI: Bol u vratu jedan je od simptoma

Društvo -

Doktorka Ivana Stefanović iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć rekla je u Jutarnjem programu da ljudi često ne prepoznaju povrede vratne kičme, koje mogu da imaju strašne posledice, pa čak i one najteže.

Komentarišući slučaj koji se dogodio u sredu, kada je čovek pao sa tramboline i zadobio teške povrede glave i vratnog dela kičme, doktorka je dala savete jer se ovakve traume nekada ne prepoznaju na vreme.

"Mi smo primili poziv oko 17 sati da je došlo do povrede glave, ali nismo očekivali i povredu vratne kičme. Da, kičmeni kanal je na vratnom delu najširi ali tu se nalaze nervi koji kontrolišu disanje i rad srca i povrede mogu biti smrtonosne. Tu je i mogućnost potpune oduzetosti odnosno kvadriplegije", rekla je ona, prenosi Mondo.

Doktorka Stefanović je podvukla šta bi trebalo raditi ako mislimo da je neko zadobio povredu vratnog dela kičme.

"Ako je osoba, recimo, skočila u vodu i po izlasku se žali na bol u vratu ili glavi, najvažnije je da je ne pomerate dok ne dođu spasioci. Ništa ne stavljajte pod glavu, ne okrećite tu osobu, nije dozvoljeno nikakvo pomeranje jer je moguće da je koštana struktura povređena, ali da moždina još uvek nije oštećena. Bilo kakvo pomeranje ili manipulacija nosi rizik da se koštana struktura zabije u kičmenu moždinu i izazove težak invaliditet", rekla je doktorka.

"Ne pomerajte tu osobu, ne stavljajte joj ništa pod glavu, ne dajte joj da jede niti pije, već nas pozovite i recite nam tačno šta se desilo i da sumnjate na povredu vratne kičme", rekla je ona.

Simptomi povrede vratne kičme su bol u vratu, slabost ili odsustvo osećaja u rukama, bilo kakav neurološki deficit, pa čak i samo spazam vrata.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track