Dejanovićeva potvrdila Kurir: Žena preminula od groznice

Potvrđeno pisanje Kurira

Dejanovićeva potvrdila Kurir: Žena preminula od groznice

Društvo -
U Institutu Torlak potvrđen je virus sa zapadnog Nila koji prenose tigrasti komarci i da je zaražena 21 osoba, a jedna preminula

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da nema opasnosti da će se u Srbiji razviti epidemija izazvana virusom sa zapadnog Nila koju prenose tigrasti komarci.

Đukić-Dejanović je naglasila da obaveštavanje javnosti o tome treba da bude realnim informacijama, bez tendencije da se pravi panika.

"Nema naznaka, ni parametara da će se razviti epidemija, mada je jedna pacijentkinja, nažalost, završila tako kako je završila", rekla je ona, povodom navoda medija da je u Institutu Torlak potvrđen virus sa zapadnog Nila koji prenose tigrasti komarci i da je zaražena 21 osoba, a jedna preminula.

Ona je precizirala da je virus ustanovljen kod 21 osobe, ali da ga neuporedivo veći broj ljudi nosi. Prema njenim rečima, 80 odsto bolesti odvija se potpuno asimptomatski, a u 20 procenata reč je o lakim simtopmima male temperature i malaksalosti.

"Od 2010. godine mi imamo ovaj virus koji komarci prenose", istakla je ona i upozorila da bi onaj ko posumnja da bi mogao biti i jeste zaražen trebalo da se javi lekaru, jer i ova bolest, kao i svaka druga, može imati tešku formu.

Ona je rekla z aTV Pink da vakcine nema i da je suština u tome da se vodi zdrav život, a da bi nadležne službe trebalo da obavljaju zaprašivanje protiv komaraca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track