GORAK SLATKIŠ! KUGLU SLADOLEDA U SRBIJI PLAĆAMO I DO 180 DINARA Neće vam se više jesti kad shvatite koliko košta da se ona napravi
Sladoled može da bude gorak slatkiš..., Foto: Profimedia

DRANJE PO UŠIMA!

GORAK SLATKIŠ! KUGLU SLADOLEDA U SRBIJI PLAĆAMO I DO 180 DINARA Neće vam se više jesti kad shvatite koliko košta da se ona napravi

Društvo -

Kilogram zanatskog sladoleda, recimo od čokolade, može se napraviti za 645 dinara. A po restoranima, kafićima ili poslastičarnicama prodaju nam tri kugle od po 70 grama čak za 600 dinara!

S dolaskom toplog vremena svi hrlimo po osveženje, a prva asocijacija na leto nam je - sladoled!

U srpskoj prestonici kugla sladoleda košta i do 180 dinara, u većini ostalih gradova oko 80 dinara, dok Piroćanci i dalje imaju najjeftiniji sladoled, koji prosečno košta do 30 dinara po kugli!

Činjenica je da je i sladoled, kao i mnogo toga s početkom pandemije, poskupeo. Ipak, postavlja se pitanje koliko profitiraju poslastičari i koja je zapravo cena proizvodnje kugle sladoleda u odnosu na onu koju nam naplaćuju...

U razgovoru s profesorkom Ugostiteljsko-turističke škole, koja predaje budućim poslastičarima, saznali smo šta je od sastojaka potrebno za zanatski sladoled, šta za voćni, a šta za kornet, i izračunali koliko to košta.

- Ono što mi radimo sa učenicima je zanatski sladoled. Za izradu ovog sladoleda neophodan je aparat. Potrebne namirnice su jedan litar punomasnog mleka, 300 grama šećera, šest žumanaca, jedno jaje,10 grama vanilin šećera i 50 grama putera. U zavisnosti od vrste sladoleda, dodaju se namirnice koje daju ukus i naziv sladoledu (lešnik, badem, čokolada) ili odgovarajuće paste za sladolede. Voćni sladoledi se pripremaju od, na primer, 1 l pasiranih malina, litra vode, jednog kilograma šećera,150 grama glukoznog sirupa i soka od dva limuna - rekla nam je profesorka ove škole, koja nije želela da joj otkrivamo ime.

sladoled
foto: Profimedia

Vođeni onim što nam je rekla, izračunali smo da kilogram sladoleda od čokolade košta 645 dinara, a s obzirom na to da jedna kugla sladoleda ima oko 70 grama, cena jedne kugle je oko 45 dinara.

Voćni sladoled je jeftiniji - kilogram se može napraviti za 439 dinara, te je kugla oko 20 dinara.

sladoled, kutija
foto: Shutterstock

Kako je kugla sladoleda na nekim poznatijim mestima u Beogradu čak i 180 dinara, jedno slatko zadovoljstvo od, na primer, tri kugle možete platiti i do 600 dinara!

Realna cena ovih proizvoda, ma koliko ga proizvođači ulepšavali raznim prelivima i komadima voća, kako se može zaključiti, mnogo je manja.

Mnogi poslastičari, da bi privukli mušterije, koriste razne sirupe, prelive i komade voća, pa je za njih to dodatni trošak.

Sladoled
foto: Instagram screenshot, Seven heaven icecream

Takođe, ne treba zaboraviti da poslastičar mora da plati kornete, koje mahom kupuju gotove, ali i režije, zaposlene, najam lokala... Kako nam je rekao jedan poslastičar, cena korneta na veliko je tri dinara, a režije i plate zaposlenih, kao i cena najma lokala zavise od lokacije.

Suzana Trajković

Bonus video:

02:43

SLADOLED OD KREMPITE! Subotičanin prvi u Evropi napravio zanimljiv ukus u NAJSTARIJOJ poslastičarnici u zemlji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track