STO GODINA KLINIKE ZA PULMOLOGIJU: Svaki četvrti pacijent koji ovde uđe ima rak pluća
Foto: Klinika za pulmologiju

vek srpske pulmologije

STO GODINA KLINIKE ZA PULMOLOGIJU: Svaki četvrti pacijent koji ovde uđe ima rak pluća

Društvo -

Klinika za pulmologiju UKC Srbije je vodeća ustanova za lečenje pulmoloških bolesti u Srbiji i regionu, i jedna je od najstarijih zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Dana 15. februara 1922. godine doktor Aleksandar Radosavljević, otac srpske pulmologije, je izabran za vanrednog profesora na Medicinskom fakultetu u Beogradu za predmet interna medicina sa“ naročitim obzirom na oboljenja disaćeg pribora.”, I taj datum se I smatra početkom modern srpske pulmologije. Zgrada današnje Klinike za pulmologiju je podignuta 1932. godine kao bolnica za grudobolne i bila je deo Opšte državne bolnice u Beogradu.

Upravo tim povodom Klinika za pulmologiju I organizuje veliki međunarodni kongres” Vek srpske pulmologije” sa učećem velikog broja domaćih I međunarodnih eksperata.

Klinika za pulmologiju
foto: Klinika za pulmologiju

Sa zaposlenih 65 lekara i gotovo 200 medicinskih sestara, tehničara i ostalog zdravstvenog osoblja, klinika je i nastavno naučna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Raspolaže sa 175 ležajeva i najmodernijom dijagnostičkom opremom.

- Na Klinici za pulmologiju se leči najveći broj pacijenata sa rakom pluća u Srbiji. Od 7.000 osoba koliko ih godišnje oboli u Srbiji, više od 4.000 pacijenata sa rakom pluća se leči na Klinici za pulmologiju. Praktično, svaki četvrti pacijent koji uđe u Kliniku ima karcinom pluća - kaže direktor Klinike za pulmologiju ass. dr sci. Mihailo Stjepanović, specijalista interne medicine, subspecijalista pulmologije.

dr Mihailo Stjepanović
foto: Ana Paunković

Klinika za pulmologiju je referentna zdravstvena ustanova za lečenje tuberkuloze, kao i za cističnu fibrozu.

Tokom pandemije COVID 19, klinika za pulmologiju je dva puta bila u covid režimu, a od otvaranja kovid bolnice Batajnica pa do danas lekari klinike za pulmologiju učestvuju u radu iste. Za izuzetne zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zaraze bolesti COVID-19 kao i razvoju medicinske struke Klinika za pulmologiju je ove godine odlikovana od predsednika države Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track