SVAKOJ TREĆOJ ŽENI U SRBIJI NA ULICI I U PREVOZU ZVIŽDE, DOBACUJU IZ AUTA ILI IH UHODE: Čak ni devojčice nisu bezbedne!
nasilje u javnom prostoru, Foto: Profimedia

ALARMANTNI PODACI

SVAKOJ TREĆOJ ŽENI U SRBIJI NA ULICI I U PREVOZU ZVIŽDE, DOBACUJU IZ AUTA ILI IH UHODE: Čak ni devojčice nisu bezbedne!

Društvo -

Svaka treća žena u Srbiji doživi neki oblik nasilja u javnom prostoru. Samo 12 odsto njih ga prijavi, svaka druga navodi da ništa nije preduzeto, a skoro polovina se plaši nekog oblika seksualnog uznemiravanja koje se najčešce dešava na ulici i u javnom prevozu, pokazali su rezultati prvog nacionalnog istraživanja o nasilju nad ženama i devojčicama u javnom prostoru.

Žene ne mogu više bezbedno da hodaju ulicom, da se voze prevozom, a da budu sigurne da nisu izložene nekom obliku nasilja poput uhođenja, zviždanja ili dobacivanja iz auta. Rezultati nacionalnog istraživanja su pokazali da u više od polovine slučajeva kada su doživele nasilje izostala je reakcija onih koji su bili prisutni.

zurba, guzva, ulica
foto: Profimedia

- Činjenica da kada su se ženama u javnom prostoru dešavali različiti oblici nasilja i da oni koji su bili prisutni nisu reagovali pokazuje zašto se žene oslanjaju na sopstvene strategije - kaže za RTS dr Nevena Petrušić, istraživačica i autorka analize.

Iz Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, kažu da je važno raditi na eliminaciji nasilja prema ženama, ne samo usvajanjem zakona, već i njihovom odgovarajućom primenom.

- Mi ćemo u okviru projekta u okviru kojeg je ovo istraživanje pokrenuto, zajedno sa našim partnerima raditi takozvanu procenu bezbednosti žena. To je alatka koja je pilotirana u Kanadi, i prilagođena sada za Srbiju - rekla je Milana Rikanović, direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji ukazujući na potrebu većeg prisustva policije na mestima na kojima se žene osećaju nebezbedno.

Kako navode istraživači veće prisustvo policije na mestima na kojima se žene osećaju nebezbedno je neophodno, a to bi prema istraživanju doprinelo povećanju prijava nasilja.

Kurir.rs

Bonus video:

20:49

LJUDI ZATVARAJU OČI KADA VIDE NASILJE, ZAMISLITE ONDA ŠTA SE DEŠAVA SA POLNIM UZNEMIRAVANJEM Stručnjaci upozoravaju na VAŽNU STVAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja