STUDENTI SU U PROBLEMU, CENE KIRIJA DIGAO DOLAZAK STRANACA: Jeftiniji zakup možemo da očekujemo tek U OVOM MESECU!
studenti u problemu, Foto: Shutterstock

Muka golema

STUDENTI SU U PROBLEMU, CENE KIRIJA DIGAO DOLAZAK STRANACA: Jeftiniji zakup možemo da očekujemo tek U OVOM MESECU!

Društvo -

Zbog ogromne tražnje, koja prevazilazi ponudu, stručnjaci za nekretnine upozoravaju da u ovom trenutku nedostaje nekoliko hiljada nekretnina za izdavanje, pa su zbog toga cene na pojedinim lokacijama u Beogradu dostigle rast od čak 50 odsto

Cene zakupa stanova u Srbiji divljaju zbog dolaska Rusa, Ukrajinaca i drugih stranaca, a približava se i sezona kada studenti, a posebno brucoši, kreću u potragu za stanovima kako bi ih na vreme rezervisali i u njih se uselili od jeseni. Stoga stručnjaci za nekretnine prognoziraju da se realni pad cena kirija može očekivati pred zimu, krajem oktobra ili početkom novembra.

nekretnine, kirije
foto: Shutterstock

Naime, sa sve većim cenama kvadrata nekretnina u Srbiji porasla je i cena zakupa stanova, od garsonjera pa do onih većih - trosobnih. Zbog ogromne tražnje, koja prevazilazi ponudu, stručnjaci za nekretnine upozoravaju da u ovom trenutku nedostaje nekoliko hiljada nekretnina za izdavanje, pa su zbog toga cene na pojedinim lokacijama u Beogradu dostigle rast od čak 50 odsto.

Student iz Leskovca, koji planira da od oktobra bude brucoš na Filološkom fakultetu u Beogradu, počeo je da pretražuje oglase početkom juna i šokiran je cenama.

Saveti

  • Redovno pratiti ponudu oglasa za iznajmljivanje kako biste mogli brzo da reagujete kada se na tržištu pojavi stan koji zadovoljava sve kriterijume i planirani budžet
  • Najbolji period za potragu stanova je tokom juna
  • Angažovanje agencija za nekretnine koje su upisane u zvanični Registar posrednika pri resornom ministarstvu siguran je put ka pronalasku odgovarajućeg stana

- S obzirom na to da je meni fakultet u samom centru grada, mislio sam da iznajmim stan negde bliže fakultetu, ali tu nema kirije ispod 300 evra, i to za garsonjeru u staroj gradnji koja nije adekvatno opremljena. Moji roditelji bi najviše mogli da izdvoje 200 evra za kiriju s računima, ali teško da ću naći takvu nekretninu bliže centru.

Moraću da gledam stanove negde na periferiji grada. Kako će studenti sve do oktobra biti u potrazi za stanovima, plašim se da će stanodavci podići još više cene, jer i oni stanovi koji vrede izdaju se za jedan dan - požalio se budući brucoš našoj redakciji.

Milić Đoković, agent za nekretnine, kaže za Kurir da trenutno na tržištu imamo različitu grupaciju klijenata.

- Dolaze studenti, koji stanove uglavnom traže blizu fakulteta ili studentskih domova. S druge strane, tu su Rusi, Ukrajinci i drugi stranci, koji od takvih sredina beže najčešće zbog buke. Stanodavci će sigurno pokušati da iskoriste navalu klijenata i kriznu situaciju, ali to neće dugo trajati.

Vikend kuće skočile na 200 evra

- Najveći rast cena najma beleže moderne kuće ili vile na periferiji grada ili planinama, koje su pre krize koštale oko 50 evra, a sada njihov zakup za dva dana ide i do 200 evra - kaže za Kurir Milić Đoković, agent za nekretnine.

Realan pad i stagnaciju cena najma očekujemo negde pred zimu, početkom novembra. Neki stanodavci i neće povećati cene tokom leta, jer će težiti da brže izdaju stan, a i ukoliko nudite nešto, morate imati adekvatnu robu za to, dakle dobru lokaciju, opremljen stan - kaže Đoković i dodaje:

Cimeri, Stanarina, Kirija
foto: Shutterstock

- Činjenica je da nedostaje kvalitetnih nekretnina za izdavanje na tržištu, što takođe utiče na cene. Fale nam dobro opremljeni stanovi u objektima koji imaju energetsku klasu, objekti koji imaju protočnu vodu, klimatizovane prostorije, renovirana kupatila.

I Katarina Kuzmanović, head of real estate Sasomange.rs, kaže za Kurir da su kirije skočile s dolaskom Rusa i Ukrajinaca, a u nekim slučajevima i više od 50 odsto!

Katarina Kuzmanović
foto: Privatna arhiva

- I dalje se u Beogradu može naći stan za oko 100 evra. Naravno, za taj novac dobijate vrlo skromne uslove za život u rubnim delovima grada. Ipak, najskuplji najmovi idu i do 5.000-6.000 evra. One najtraženije prestoničke lokacije su i poskupele, pa je tako, na primer, za Banovo brdo sada potrebno 500 evra za jednosoban ili jednoiposoban stan. Takođe, ista situacija je i na Novom Beogradu - kaže Kuzmanovićeva.

- Najtraženiji delovi grada su u okviru centralnih gradskih opština - Novi Beograd, Čukarica, Stari grad, dok su najtraženije lokacije centar grada, na opštini Novi Beograd sve lokacije, Banovo brdo. Što se tiče studenata, oni uz ove lokacije najviše traže one koje se nalaze blizu fakulteta, pa je tako veoma popularan Voždovac, deo oko Kliničkog centra, oko Vuka, odnosno Pravnog fakulteta, i tako dalje.

Voždovac

Popularna lokacija za studente

Voždovac je jedna od popularnijih lokacija u Beogradu, gde stan od 35 kvadrata može da se nađe za 250 evra, dok je u Šumicama ista kvadratura 350 evra.

Prema njenim rečima, situacija s najmom stanova se smirila jer su mnogi od njih počeli da odlaze iz naše zemlje i samim tim se potražnja polako vraća u normalne tokove.

PAre, Novac, kirija, stan, kuća
foto: Profimedia

- Međutim, cene zakupa nekretnine nisu tom brzinom vraćene na staro, pa tako sada imamo gazde koje još uvek drže visoke cene za prosečnog srpskog zakupca, a pogotovu studenta. Sem Novog Sada, gde se, donekle, osetio dolazak stranaca, u Nišu i Kragujevcu su cene i trendovi manje-više uobičajeni. Potražnja je standardna, a tek od avgusta se očekuje povećana tražnja studenata - navodi Kuzmanovićeva.

Zvezdara

Manji stanovi minimum 300 evra

Na Zvezdari i Bulevaru kralja Aleksandra garsonjere koje studenti najčešće zakupljuju koštaju od 300 evra pa naviše, dok nekretnine u zgradama s bogatijim sadržajem i parkingom idu i do 800 evra.

- Rusi nisu klijenti koji uzimaju dugoročan zakup, pa će tako i stanodavac od svojih afiniteta izabrati da li će izdati na kraći period i uzeti više novca, a onda opet morati da traži drugog zakupca, ili će ipak stan izdati za uobičajen iznos nekome ko će tu ostati duže.

Vukov spomenik

Garsonjere od 300 evra

Najam za stanove u okolini Vukovog spomenika je porastao za oko 50 evra, ali uglavnom za manju kvadraturu, do 35 kvadrata. Tako se u ovom delu grada opremljene garsonjere od 30 kvadrata izdaju za 300 evra pa naviše.

Ukoliko je stanodavac imao loše iskustvo sa izdavanjem strancima, a bilo je nekoliko takvih komentara u poslednje vreme, onda verujem da će izabrati drugu opciju. Tržište je takvo da je potražnja od naših ljudi u Beogradu veoma visoka i nije problem pronaći adekvatnog stanara - smatra naša sagovornica. Bilo kako bilo, potražnja u ovom periodu je velika s Rusima ili bez njih.

Dorćol

Garsonjere skočile za 50 evra

Garsonjere površine od 25 kvadrata na Dorćolu su se izdavale po ceni od 250 evra. Međutim, sada im je cena skočila pa iste garsonjere koštaju oko 300 evra.

- Svako ko je tražio stan u ovom periodu, odnosno u avgustu i septembru, kada studenti traže stanove, zna da se stanovi izdaju odmah. Često se desi da dok vi pozovete broj iz oglasa, taj stan je već izdat. Ne treba očekivati pad cena, barem ne dok ne prođe studentska sezona. Možda možemo pričati o nekoj stabilizaciji od druge polovine oktobra - smatra Kuzmanovićeva.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

00:59

Stanovi u Ukrajini potpuno u ruševinama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track