ČEKA SE ODLUKA: Vrhovni kasacioni sud o pitanju prava tetkica na topli obrok i regres 5. jula
Foto: Vlada Šporčić

ČEKA SE ODLUKA: Vrhovni kasacioni sud o pitanju prava tetkica na topli obrok i regres 5. jula

Društvo -

Poslednjih meseci pažnju javnosti privlači pitanje prava zaposlenih u javnim službama (bolnice, domovi zdravlja, klinički centri, škole, vrtići, domovi kulture i sl.) koji primaju platu u visini minimalne zarade na isplatu potraživanja za topli obrok i regres. Zaposleni na radnim mestima pomoćnog osoblja poput spremačica, vešerki, pomoćnih radnika su dana 04.06., sa neizostavnim rekvizitima u vidu metli, organizovali skup podrške sudijama Vrhovnog kasacionog suda gde su pozvale sud da ne menja dosadašnji pravni stav i zaštiti njihova radnička prava. Kako saznajemo sednica Vrhovnog kasacionog suda na kojoj će se odlučiti o pravnoj sudbini tužbi tetkica za topli obrok i regres biće održana 5. jula.

Kako objašnjava naš sagovornik advokat Ivan Ječmenica, Vrhovni kasacioni sud (dalje: VKS) je već zauzeo pravni stav povodom ovog pitanja u presudi Rev2 1557/2019 od 13.02.2020. g. koji glasi: „kada je zaposlenom isplaćivana minimalna zarada, pravo na topli obrok i regres koje zaposlenom pripada po Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama nije realizovano“. Ustavni sud, postupajući po ustavnoj žalbi tuženog povodom navedene odluke VKS-a je doneo odluku UŽ 10597/2020 od 10.03.2020. g. kojom je odbacio ustavnu žalbu i potvrdio da predmetnom presudom VKS nije povredio nijedno Ustavom zajemčeno pravo podnosioca.

Dalje, VKS se u svom odgovoru II SU-17 102/21 od 27.12.2021. g. koji odgovor je potpisao zamenik predsednika suda i predsednik građanskog odeljenja dr Dragiša Slijepčević, upućenom Komori zdravstvenih ustanova Srbije decidno izjasnio da „u slučaju kada je zaposlenom isplaćivana minimalna zarada, pravo na topli obrok i regres koje mu pripada po Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama, nije realizovano, što je u skladu sa ujednačenom praksom u tumačenju i primeni materijalnog prava“čime je pomenuti pravni stav dodatno potvrđen. Ovakav stav suda je jedino logičan i ispravan s obzirom da je zaposlenima u javnim službama izričito priznato pravo na topli obrok i regres shodno odredbama Zakona o platama zaposlenih u javnim službama i državnim organima, a koje pravo im nije u praksi realizovano jer su godinama unazad primali platu i visini republičkog minimalca. A u minimalcu ne mogu biti sadržani topli obrok i regres.

Zaposleni u javnim službama, naši najsiromašniji sugrađani koji godinama unazad primaju platu u visini republičkog minimalca, očekuju da Vrhovni kasacioni sud ostane dosledan sebi i da na sednici od 5. jula potvrdi svoj pravni stav da zaposlenima u javnim službama na minimalcu nisu isplaćivani topli obrok i regres. Ovde se radi o našim najsiromašnijim sugrađanima koji opslužuju sisteme poput bolnica, domova zdravlja, škola i predškolskih ustanova, a koji ne traže ništa sem onoga što im po zakonu pripada.

dopis VKS
foto: Privatna arhiva

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track