MOĆ KURIRA I NAŠIH ČITALACA I GLEDALACA: Serijom tekstova uspeli smo da pomognemo UGROŽENIM LJUDIMA I SPASEMO IH MUKA!
Foto: Privatna Arhiva, Kurir

snaga

MOĆ KURIRA I NAŠIH ČITALACA I GLEDALACA: Serijom tekstova uspeli smo da pomognemo UGROŽENIM LJUDIMA I SPASEMO IH MUKA!

Društvo -

U proteklom periodu pokrenuli smo nadležne da reaguju u dva vrlo važna slučaja - zbog nehumanih uslova u domu za stare u Krnjači i seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu

Često se medijima zamera zašto konstantno pišu o lošim stvarima, ali jedno od osnovnih novinarskih pravila jeste da nije vest kad pas ujede čoveka, nego kad čovek ujede psa.

Tako novinarima nije vest da dom za stare radi u skladu sa zakonom, već da dom godinama radi nelegalno i zbog toga stari sugrađani žive u neadekvatnim uslovima koje debelo plaćaju, a s druge strane, na jednoj visokoobrazovnoj ustanovi postoji seksualno uznemiravanje koje godinama trpe nedužne studenti i studentkinje.

Jedna od uloga medija je i da se piše o kriminalu, seksualnom uznemiravanju, nasilju i lošem ponašanju koje nije u skladu sa opšteprihvaćenim društvenim standardima, a sve to u interesu građana uz glavni cilj da se takve anomalije otklone.

Novinari nekad ne mogu da dođu do pune istine i činjenica, ali ono što saznaju, provere i uporede uz pomoć više izvora uvek treba da objave da bi kako javnost, tako i nadležne državne institucije imale uvid u to što se dešava.

U proteklom periodu Kurir je uspeo da obelodani, istera istinu do kraja i pokrene nadležne da reaguju u dva vrlo važna slučaja koji bi možda ostali skriveni i zbog kojih bi neki naši sugrađani i dalje trpeli teške posledice. Naši čitaoci su verovali našoj redakciji i pomogli nam da istinu isteramo do kraja, a naša snaga su upravo vernost i podrška naših čitalaca.

Arhitektonski, Elektrotehnički

Podsetimo, Kurir je u junu, uz druge medije, imao serijal tekstova o seksualnom uznemiravanju na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kada smo nizali svedočenja studenata o predatoru sa ove visokoobrazovne ustanove, koji je studentkinjama zavlačio prste pod mrežaste čarape, vređao na verskoj i nacionalnoj osnovi, lascivno ih dodirivao po telu i kosi, pohotno gledao.

Nakon pisanja medija, Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji s MUP pokrenulo je predistražni postupak i pripadnici MUP su po nalogu VJT u Beogradu obavili razgovore sa studentkinjama koje su se odazvale pozivu policije, a prethodno su povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta podnele interne prijave za uznemiravanje nakon javnog poziva dekana da to učine.

Arhitektonski fakultet, Seksualno Uznemiravanje, Profesor, Studenti
foto: Marina Lopičić, Shutterstock

Tri devojke su se izjasnile da žele da podnesu predlog za krivično gonjenje protiv profesora, zbog krivičnog dela polno uznemiravanje.

S druge strane, Kurir je od prošle nedelje svakodnevno pisao o nelegalnom domu za stare "Rojal" u Krnjači, koji od svog osnivanja 2019. godine radi bez licence. Za naš list su bivše radnice doma, rodbina i staratelji korisnika pričali o neregularnostima u domu kao i o užasnom ophođenju prema korisnicima.

Filip Jakšić
foto: Kurir

Nakon objavljivanja naših tekstova, u slučaj se uključilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je u utorak poslalo inspekciju, a ona je s pripadnicima MUP iz trećeg pokušaja ušla u "Rojal" i, nakon izvršene kontrole, izrekli su zabranu rada ovoj ustanovi.

starački dom Rojal
foto: Kurir

Bez odgovora

Iz doma ćute

Kurir je juče, povodom postupanja Ministarstva za rad i socijalnu politiku i inspekcije, uputio pitanja domu za stare "Rojal" u Krnjači , ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Kako su nam potvrdili iz nadležnog ministarstva, domu je dat rok od 15 dana da iseli korisnike, a staratelji, rodbina i centri za socijalni rad su obavešteni o zatvaranju doma.

Tužilaštvo dalje nastavlja postupak ispitivanja okolnosti nelegalnog rada doma u vlasništvu Filipa Jakšića, a ovu istragu tužilaštvo je započelo nakon što je Kurir izveštavao o neregularnostima i nehumanom postupanju prema štićenicima doma.

Filip Jakšić
foto: Printscreen

Advokat

Vlasniku doma preti robija

Kurir je juče, povodom zatvaranja nelegalnog doma "Rojal" u Krnjači, kontaktirao s advokatom koji je upućen u slučajeve nehumanog ophođenja prema štićenicima. On je rekao da rodbina i staratelji korisnika koji su boravili u domu mogu da ostvare svoje pravo kroz parnični postupak, ukoliko je za njih nastupila neka materijalna ili druga šteta.

- Zanimljivo je ispitati da li postoji krivična odgovornost onoga ko je obavljao ovu delatnost. Kako se radi o starim licima kao korisnicima, ako im je pružana neadekvatna nega u smislu medicinske nege, možda postoje elementi dela nesavesno pružanje lekarske pomoći iz čl. 251, st. 2 Krivičnog zakona. Ukoliko se podvodi kao osnovni oblik pružanja nesavesne pomoći, kazna zatvora je do jedne godine, ako je zdravlje teško narušeno, od jedne do osam godina, a ako je nastupila smrt nekog lica, od dve do 12 godina zatvora.

- Najbitnije je da se sve pokrenulo - poručili su iz ministarstva. Podsetimo, zbog tekstova o ovom domu, vlasnik "Rojala" Filip Jakšić pretio je novinarkama Kurira i zbog tih pretnji sud mu je izrekao zabranu prilaska i kontaktiranja s novinarkama.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Bonus video:

03:52

PRETNJE NOVINARIMA TREBA DA SE TRETIRAJU KAO PRETNJE SLUŽBENIM LICIMA Jeremić i Ćirić o napadima na medijske delatnike (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track