U SRBIJI PRIMETAN PORAST SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA DECE PREKO INTERNETA: Ovo nikako ne smete raditi na društvenim mrežama!
Foto: Shutterstock

STRAŠNO

U SRBIJI PRIMETAN PORAST SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA DECE PREKO INTERNETA: Ovo nikako ne smete raditi na društvenim mrežama!

Društvo -

Uglavnom je reč o seksualnom uznemiravanju, vizuelnom prikazu, neprimerenoj onlajn komunikacija s decom, kao i dečjem modelingu, koji je veoma opasan

U Srbiji je primetan porast seksualnog zlostavljanja dece preko interneta, jer su ove godine za prvih šest meseci Net patroli, koja se bavi uklanjanjem štetnog sadržaja sa interneta, stigle 73 prijave nekog oblika zlostavljanja, dok je tokom 2021. ukupno stigla 131 prijava.

Prema poslednjoj statistici globalne mreže Inhope, čiji je član Centar za nestalu i zlostavljanu decu, koji je razvio platformu Net patrola, količina sadržaja (video i fotografije) koja prikazuje zlostavljanje dece na internetu znatno se povećala tokom i nakon pandemije. Istraživanje je pokazalo da je 82 odsto slučajeva zlostavljanja izvršeno nad decom koja su mlađa od 13 godina, kao i da su to u 96 odsto slučajeva bile devojčice.

Analitičarka Net patrole i psiholog Ružica Radović kaže za Kurir da problem leži i u tome što roditelji na internetu objavljuju fotografije dece, i to od malih nogu.

- Nekad su se fotografije čuvale u albumima, a danas se sve javno plasira na mrežama, čak i one dok je dete na noši ili dok se na plaži igra u pesku. Pritom ne shvataju kakve opasnosti vrebaju iza raznih profila, da li će neko da se samozadovoljava, da ih deli ili prodaje, a svakim novim deljenjem na internetu dete iznova postaje dodatno viktimizirano - kaže Radovićeva:

- Ovi podaci su dobijeni na globalnom nivou. Što se tiče Srbije, ne postoji tačan podatak koliko je dece seksualno zlostavljano i eksploatisano. Međutim, na našu platformu u toku 2021. godine pristigla je 131 prijava koja je sadržala neku vrstu zlostavljanja na internetu.

dete, Telefon
foto: Shutterstock

Seksualno zlostavljane dece podrazumeva seksualno uznemiravanje dece, vizuelne prikaze zlostavljanja dece, elemente trgovine decom, ostale oblike iskorišćavanja dece, rasne i druge vrste diskriminacije, neprimerenu onlajn komunikaciju s decom, kao i dečji modeling, koji je veoma opasan, posebno za mlade devojčice koje objavljuju provokativne fotografije na mrežama. Statistika pokazuje da su prijave u porastu.

Ona navodi i da se prijavljeni materijal analizira, sortira i prijavljuje nadležnim državnim organima.

- Roditelji ne treba da brane deci mobilne telefone, internet i mreže, ali sve treba kontrolisati i imati meru. Građani koji koriste internet, društvene mreže, razne platforme i forume mogu naići na neki oblik eksploatacije dece.

Na internetu postoji mogućnost razmene informacija, fajlova, video-sadržaja, fotografija gde se dele informacije i velike količine sadržaja seksualnog zlostavljanja dece i teško je ući u trag odakle dolazi taj štetni sadržaj, na kom je serveru, u kom gradu ili državi. Iako postoje programi koji mogu da identifikuju odakle sadržaj dolazi, nekad ni te informacije nisu sto odsto pouzdane - objašnjava naša sagovornica:

- Osobe koje plasiraju takav sadržaj mogu biti pedofili koji seksualno zlostavljaju decu, postoje i zlostavljači dece koji jesu pedofili, ali ona kategorija koja ima sklonosti prema deci a izostaje fizički kontakt s detetom, kao i osobe kojima je cilj materijalna dobit pa profitiraju na internetu sakupljajući materijal i plasirajući štetni materijal.

Materijal mogu da plasiraju i sama deca, pod prisilom, unutar neke onlajn prepiske. Dakle, i ako je dete samo snimilo i plasiralo sadržaj - deljenje, posedovanje, prikupljanje ovakvog materijala je i dalje seksualno zlostavljanje dece.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

01:19

ŽRTVA NIKAD NIJE KRIVA! Psihoterapeut Aleksandra Đurić o zlostavljenima: U patrijarhalnim sredinama žrve se omalovažavaju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track