POSTOJAO JE JOŠ JEDAN BANOVIĆ ZA KOG MALO KO ZNA Pored Strahinje i ovaj heroj je bio na Kosovu EPSKA PESMA JE OČUVALA MOĆAN DETALJ
Foto: Shutterstock

zaboravljena istorija srbije

POSTOJAO JE JOŠ JEDAN BANOVIĆ ZA KOG MALO KO ZNA Pored Strahinje i ovaj heroj je bio na Kosovu EPSKA PESMA JE OČUVALA MOĆAN DETALJ

Društvo -

Ljubitelji srpske epske poezije znaju da je pored Banović Strahinje postojao još jedan Banović, takođe, junak, ali koji je u svesti naroda, pa čak i onih dobrih poznavaoca istorije - manje poznat.

Bio je to Sekula Banović. On je glavni protagonista pesme "Banović Sekula i Jovan Kosovac". I o Sekuli Banoviću postoji malo tragova, a upravo ovo narodno predanje je očuvalo uspomenu na još jednog Banovića.

Knez Lazar
foto: Shutterstock

Pesme o Banović Sekuli

Banović Sekula i Jovan Kosovac

"Vino piju dva dobra junaka U Sibinju gradu bijelome: Jedno mi je od Sibinja Janko A drugo je Banović Sekula. Kad se hladnog napojiše vina, Te im vince ogrijalo lice, Onda reče od Sibinja Janko:

»Moj sestriću, Banović Sekula, Od kako si junak postanuo, Jesi li se ikad prepa'nuo, Od kako te mati odgojila, Na čistome krilu bez kol'jevke, Junačkijem dozivala glasom, Muškijem te opasala pasom, Te ti pašeš sablju brijetkinju I ti jašeš bijesna malina, Jesi li se ikad prepadnuo, Pravo kaži, očinjeg ti vida!« Tad Sekula tiho besjeđaše: »Nisam dajko, očinjeg mi vida!"

Sekula Banović je nazvan Sekulom Senjaninom u dve narodne pesme i to u pesmi "Ljuba i sestra spasavaju Sekula Senjanina" i u pesmi "Povređeni ponos mladoga Sekula Senjanina".

Kao i mnogi srpski junaci i Banović Sekula imao je nadimke, a jedan od moćnijih bio je nadimak "Dete - junak", a takođe, kao i ostali srpski junaci bio je povezivan sa zmajevima.

Podsetimo, značenje zmaja u srpkoj mitologiji ima pozitivan predznak. Ono oko čega su antropolozi saglasni je da su mitovi i legende o zmajevima nastale u raznim kulturama i to nezavisno jedna od druge. Tako srećemo pojam zmaja u mnogim kulturama i religijama.

Zmaj
foto: Profimedia

Mnoge basne, bajke, narodna predanja i narodne epske pesme svedoče u korist dobrobiti zmajeva: „"Štogod ima Srbina junaka, svakoga su odgojile vile, mnogoga su zmajevi rodili".

Albanci, Kosovski Boj, Miloš Obilić, Miloš Kopilik, Albanski Junak, Diogenis Valavanidis

A kada govorimo o istorijskoj podlozi za lik Sekule Banovića, pretpostavlja se da se radi o Janošu Sekeljiju. Istorijski podaci kažu da se pouzdano zna da je gubernator Kraljevine Ugarske Janko Sibinjanin (Janoš Hunjadi) 1446. postavio „za bana Slavonije svoga rođaka Janka Sekulu".

Božur
foto: Screenshot

Podsetimo, Banović Strahinja vezuje se za Kosovski boj 1389. godine, dok se Banović Sekula spominje u Kosovskom boju 1448. godine. Takozvana, Druga kosovska bitka je vođena od 17. oktobra do 20. oktobra 1448. godine na Kosovu polju između snaga kraljevine Mađarske (ojačanih vlaškim odredima) predvođenih Janošom Hunjadijem sa jedne i Turaka Osmanlija predvođenih Muratom II (1421—1451) sa druge strane.

Kurir.rs/J. Ćirković

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:10

ZANIMLJIVA ISTORIJA SRBA U 147 PRIČA KOJE SU KRILI OD VAS: Nova knjiga Momčila Petrovića najtraženija u knjižarama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track