STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA SVE VEĆE BEZBEDNOSNE RIZIKE: Da li će biti održan Evroprajd u Beogradu?
Foto: Tanjug

Tenzije u javnosti zbog zakazanog skupa

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA SVE VEĆE BEZBEDNOSNE RIZIKE: Da li će biti održan Evroprajd u Beogradu?

Društvo -

Organizatori kažu da nema razloga za otkazivanje manifestacije, dok stručnjaci smatraju da treba preispitati bezbednosne rizike zbog kosovskog pitanja.

Evroprajd (Euro Pride 2022) biće održan od 12. do 18. septembra, sa svim najavljenim događajima i šetnjom 17. septembra, rutom koja je javno objavljena, saopštili su juče organizatori ovog događaja, demantujući navode u javnosti o mogućem otkazivanju ovog događaja zbog trenutne bezbednosne situacije u zemlji.

Goran Miletić
Goran Miletićfoto: Fonet/Zoran Mrđa

- Kao organizatori Evroprajda u Beogradu, svakodnevno komuniciramo sa državnim organima i nemamo bilo kakav nagoveštaj da se održavanje događaja može na bilo koji način dovesti u pitanje. Zato kažemo - da, Evroprajd će biti održan u Beogradu, njegovi učesnici biće potpuno bezbedni i poslaćemo poruku o značaju tolerancije i poštovanja ljudskih prava LGBT+ populacije - naveo je u saopštenju Goran Miletić, koordinator Evroprajda.

On je istakao da su glasine o otkazivanju manifestacije uznemirile njihovu zajednicu.

- Zato u ime učesnika, izvođača i kompanija koje su ove godine prvi put podržale našu manifestaciju očekujemo i tražimo od najviših predstavnika države da otklone svaku sumnju, a mi svakako nastavljamo sa završnim pripremama za održavanje Evroprajda - izjavio je Miletić.

ILIJA ŽIVOTIĆ

Bezbednost je važnija od Prajda

Ilija Životić
Ilija Životićfoto: Kurir

U situaciji kada preti izbijanje sukoba na Kosovu i Metohiji, Ilija Životić, ekspert za bezbednost, kaže za Kurir da odluka o održavanju Evroprajda u Beogradu u novonastalim okolnostima treba da bude doneta isključivo na osnovu urađene procene rizika zahvaljujući podacima službi bezbednosti.

- Važno je da građani LGBT orijentacije znaju da eventualno odlaganje nema veze s njihovim stavovima, već isključivo iz razloga bezbednosti. Uostalom, Prajd se održava već godinama unazad u Beogradu, čime država jasno pokazuje da su pripadnici LGBT zajednice ravnopravni građani naše zemlje.

Inače, o otkazivanju Evroprajda na društvenim mrežama se oglasio i član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), narodni poslanik i predsednik Odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović.

- Veoma odgovorna i ispravna odluka državnog vrha da ne bude Evroprajda. Srbija se suočava sa ozbiljnim problemima i takva manifestacija zaista nije u ovom momentu potrebna - napisao je Đukanović u subotu uveče na Tviteru.

Vladimir Đukanović
Vladimir Đukanovićfoto: Kurir Televizija

On je, podsetimo, i ranije u medijskim nastupima pozivao organizatore Evroprajda u Beogradu da otkažu tu manifestaciju, ili da, u suprotnom, država razmisli da je zabrani jer je to periferna tema u situaciji kad, kako je rekao, imamo ozbiljnu situaciju na Kosovu.

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je juče da planirane aktivnosti u borbi protiv održavanja Evroprajda ne treba otkazivati dok Vlada Srbije ne otkaže tu manifestaciju.

Iz državnih institucija se dosad niko zvanično nije oglasio u vezi sa eventualnim otkazivanjem najavljene manifestacije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja