ZABRANJENO JE DA VAM POSLODAVAC TRAŽI OVE PODATKE! Stručnjak objasnila zakon o zaštiti podataka KO NE ISPOŠTUJE KAZNA DO 2.000.000
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

ZABRANJENO JE DA VAM POSLODAVAC TRAŽI OVE PODATKE! Stručnjak objasnila zakon o zaštiti podataka KO NE ISPOŠTUJE KAZNA DO 2.000.000

Društvo -

Kristina Kalajdžić iz kompanije "Partneri Srbije" istakla je da biometrijski podaci spadaju u najosetljivije podatke i da se njihova upotreba kosi sa zakonom.

- Mi smo saznali da jedan Dom zdravlja uvodi korišćenje biometrijskih podataka za ulazak na posao. To znači da se pomoću kamere i tehnologije očitava lik i da se tako vidi ko je došao na posao. Kada smo to saznali, obratili smo se instituciji poverenika da se pokrene inspekcijski nadzor, jer je takva vrsta obrade podataka u suprotnosti sa zakonom.

Kristina Kalajdžić
foto: kurir televizija

- To su najosetljiviji podaci o ličnosti, postoje mnogo jednostavniji načini da se zaposleni evidentiraju - kaže Kalajdžić i dodaje:

- Meni se čini da je nesrazmerno trošiti pare na ovakve stvari. Zakon kaže da obrada podataka ličnosti mora da bude usklađena sa zakonom - kaže Kristina Kalajdžić iz "PartneraSrbije".

Postoji licencirana agencija koja postavlja video nadzor, ne može to bilo ko da uradi, kaže Kalajdžić.

- Prema našem zakonu privredna lica koja prekrše ovaj zakon plaćaju i po 2.000.000 dinara - istakla je Kalajdžić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track