VIRUS POKOSIO BEBE U NIŠU: Dva novorođenčeta bila na respiratoru, troje rođenih pre sedmog meseca još obolelo
Foto: UKC Niš

Drama u Nišu

VIRUS POKOSIO BEBE U NIŠU: Dva novorođenčeta bila na respiratoru, troje rođenih pre sedmog meseca još obolelo

Društvo -

Pet beba na Odeljenju intenzivne nege u Klinici za dečije interne bolesti UKC Niš ima RSV - respiratorni sincicijalni virus, zbog čega je obustavljen prijem dece u ovaj deo bolnice i sva koja zahtevaju intenzivnu negu upućuju se u Beograd. Dve bebe su bile i životno ugrožene, na respiratoru, srećom su spasene. Troje novorođenčadi, koji su rođeni pre sedmog meseca trudnoće su van životne opasnosti, stabilno.

Prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš za Kurir naveo je za Kurir da je obustavljen prijem samo na intenzivnu negu, a da svi ostali delovi Dečje klinike rade normalno.

Zoran Perišić, Jelena Vojinović
foto: UKC Niš

- Reč je o pet beba, od kojih su dve, koje nemaju veze jedna s drugom, RSV virus unele u intenzivnu negu. Reč je o virusu koji se brzo širi među decom i uglavnom nije opasan za mališane, izuzev za one tek rođene, a posebno preveremeno rođene ili s nekim drugom problemima. Važno je istaći da ovo nije epidemija, ali smo preventivno obustavili prijem dece kako bismo do kraja nedelje sasvim iskorenili virus na odeljenju intenzivne nege i sprečili dalje širenje među najmanjim pacijentima. Sva deca su dobro - kaže za Kurir Perišić.

Dr Jelena Vojinović, direktorka Klinike za dečije interne bolesti rekla je za Kurir da su beba od tri nedelje i beba od dva i po meseca životno ugrožene stigle na intenzivnu negu.

- One su nulti pacijenti, nisu imale veze jedna s drugom. Obe bebe su bile životno ugrožene, nisu imale disanje, te su bile na respiratoru, tj. veštačkim plućima. Srećom, oporavili su se. Ali, nažalost još troje dece na intenzivnoj nezi je dobilo ovaj virus. To su prevremeno rođena deca, koja su rođena pre sedmog meseca trudnoće. Stabilno su. Testirali smo svu decu na intenzivnoj nezi, gde imamo 15 pacijenata i više nema zaraženih ovim virusom - navela je dr Vojinović i dodala da virus kod malih beba izaziva bronhijalitis, tešku virusnu upalu pluća koja onemogućava disanje i kod nekih beba je potreban respirator.

Ona je dodala da je ovaj virus, koji se pojavljuje u proleće i jesen, ove godine poranio, kao i da u samoj klinici u izolaciji imaju dece od dve do pet godina koja su hospitalizovana, ali nisu ugrožena i nisu za intenzivnu negu.

Porodilište
foto: Shutterstock

- Virus kod dece do dve godine može da izaziva i teže kliničke slike. Međutim, poseban rizik je pojava ovog virusa kod prevremeno rođene dece, koja su rođena pre 32. gestacijske nedelje i kod novorođenčadi koja imaju urođene srčane mane. Takva deca dobijaju zaštitni imunoglobulin, tj. antitela. Prve dve bebe koje su obolele nisu bile kandidati za imunoglobulin, ali presotale tri jesu jer su rođene pre sedmog meseca. Nažalost, nisu stigle da prime imunoglobulin, zarazile su se. Srećom su dobro - navela je dr Vojinović i dodala da se bebe iz centra koje gravitiraju ka njihovoj bolnici, a koje se prevremeno rode ili iz drugih razloga im je potrebna intenzivna nega upućuju u Institut za majku i dete i u Tiršovu u Beogradu.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track