03:38

DOBRE VESTI ZA DEKU KOJI JE OTEO UNUKU IZ DOMA! Advokat: Dete će moći da se izjasni pred sudom! EVO ŠTA MAJKA TREBA DA ZAHTEVA

KURIR TV

DOBRE VESTI ZA DEKU KOJI JE OTEO UNUKU IZ DOMA U HRVATSKOJ! Dete će moći da se izjasni pred sudom i EVO ŠTA MAJKA TREBA DA ZAHTEVA

Društvo -

Javnost i dalje prati šta se dešava sa osmogodišnjom devojčicom koju je njen deda bez dozvole iz Hrvatske doveo u Srbiju.

Podsetimo, devojčica, koja je pre četiri godine sa ocem otišla u Hrvatsku s obzirom na to da imaju dvojno državljanstvo, a gde je on dobio posao, u domu je provela godinu i po dana nakon što je Centar za socijalni rad oduzeo Milanu pravo na roditeljsko staranje jer ga je neko prijavio da je komšinici ostavio dete na čuvanje.

Milan Veršegi
foto: KURIR/Privatna Arhiva

Njen deka je nakon godinu i po dana došao u posetu devojčici i oteo je iz Doma za decu u Osijeku i doveo u Srbiju.

Nakon što je deda Miroslav Veršegi (65) oteo svoju unuku iz Doma za decu u Osijeku, gde je devojčica provela godinu i po dana odlukom Centra za socijalni rad u Osijeku, i doveo je u Srbiju kod njene majke.

I dok većina sa mnogo emocija odobrava ovakav njegov potez, pravna strana ovog slučaja, kao i to na šta je Miroslav Veršegi imao pravo u nameri da, kako kaže, spasi unuku, ostaje donekle nejasna.

Miroslav Veršegi, Unuka, Hrvatska
foto: Dado Đilas

U ceo slučaj uključio se i Centar za socijalni rad u Osjeku, a pomoć je najavilo i naše Ministarstvo spoljnih poslova.

Miroslav Veršegi uključio se u Puls Srbije na Kurir televiziji gde je otkrio dokle se sa ovim slučajem stiglo.

- Danas će majka deteta, putem advokata, podneti predlog sudu za dobijanje starateljstva nad detetom. Time će i zvanično da otpočne postupak pred našim organima. Socijalna radnica iz Sremske Mitrovice i dalje nažalost uverava bivšu snaju odnosno majku deteta da nema prava na starateljstvo jer ju je u Hrvatskoj to oduzeto. Mada u Hrvatskoj joj nisu ni u jednom trenutku pokazali nikakvo rešenje. Za tako nešto prvo mora postojati sudski postupak, ali postupak nikada nije sproveden - rekao je deka.

Miroslav Veršegi
foto: Kurir televizija

- Socijalna radnica iz Osijeka koja je vodila postupak prema detetu od samog početka. Za tri i po meseca koliko je dete ovde ni jednom se nije interesovala šta je sa detetom, iako ima adrese i brojeve telefona. Radi se o tome da je to sa nekim dogovoreno da se to dete nekome preda - rekao je deka.

Advokat dr Ana Budak gostovala je u Pulsu Srbije gde se dotakla pravne strane ovog slučaja, ali i da li se detetovo mišljenje može uzeti u razmatranje.

- Porodične odredbe su u tom smislu nejasne i šture. Imamo svega 2 odredbe tog tipa. Jedna kaže da svako dete koje može da formira svoje mišljenje, ima pravo da ga izrazi. Druga kaže da dete tek kada navrši 10 godina života ima pravo u sudskom postupku u kom se odlučuje o njegovim pravima, da se o tim pravima i izjasni. Onda se postavlja pitanje koja je ta donja starosna granica da dete slobodno izrazi svoje mišljenje. Sudska praksa je pokazala da ne postoji donja granica da dete izjavi svoje mišljenje i ono je jedino uslovljeno mogućnošću odnosno sposobnošću deteta da slobodno formira svoje mišljenje - rekao je advokat.

Potom je potvrdila da iako devojčica ima samo 8 i po godina, ona će moći da se izjasni i njeno mišljenje će biti uzeto u obzir.

Ana Budak
foto: Kurir televizija

Ona je navela da reakcija naših institucija ne znači nužno da ne važi, ali da Srbija nema pravo da odlučuje o vršenju roditeljskog prava ukoliko dobije nalog.

- Srbija nema pravo da meritorno odlučuje o tom vršenju roditeljskog prava ukoliko dobije nalog od Hrvatske da dejstvuje po Haškoj konvenciji - rekao je advokat.

Advokat je potom i uputio savet majci šta treba da uradi kada otpočne postupak.

- Majka bi trebala da pokuša da izdejstvuje rešenje o privremenoj meri, da bi dobila na privremeno, samostalno vršenje roditeljskog prava. Ona ima prava na to, ukoliko učini verovatnim da se u slučaju da joj se to ne dozvoli njeno pravo biti osujećeno, znatno otežano ili da će nastupiti nenadoknadiva šteta - rekao je advokat.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:51

DEKA MIROSLAV MORA DA VRATI UNUKU U HRVATSKU? Advokat Radivojević: Napravio je krivično delo, ali IMA NADE AKO OVO POD HITNO URADI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track