Mirović: Izdavaštvo će imati još snažniju podršku Pokrajinske vlade
Foto: Pokrajinska vlada

Mirović: Izdavaštvo će imati još snažniju podršku Pokrajinske vlade

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade primio je danas predstavnike izdavačkih kuća iz Vojvodine, među kojima su „Prometej“ i „Pravoslavna reč“, koji su proglašeni, ravnopravno, za izdavača godine na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Pokrajinska vlada
foto: Pokrajinska vlada

Uz podršku Pokrajinske vlade izdavačke kuće „Prometej“ i „Pravoslavna reč“ su tokom ove godine, između ostalog, objavile sabrana dela akademika Dejana Medakovića, akademika Vasilija Krestića i akademika Milorada Ekmečića zbog čega su, odlukom žirija, proglašene za izdavača godine.

„To je zajednički kapitalni projekat i veliko pregnuće. Definisali smo danas prioritete za narednu godinu. Izdavaštvo će imati snažniju podršku i od Sekretarijata za kulturu kao i u procedurama koje ćemo tek sprovesti kako bismo ovu važnu kulturnu delatnost pomogli na što bolji način“, izjavio je predsednik Mirović.

Pokrajinska vlada
foto: Pokrajinska vlada

Predsednik je podsetio na to da je budžet za izdavaštvo, sa dosadašnjih 20 miliona dinara, udvostručen za narednu godinu.

„Želimo da knjigu približimo čitaocima i plan nam je da otvorimo novu konkursnu liniju u okviru Sekretarijata – za otkup knjiga. Izdavaštvo mora imati važniju ulogu u narednim godinama ne samo kada je reč o opstanku ove značajne kulturne delatnosti, već i o zajedničkoj nameri države, Pokrajine i samih izdavača da nastave da rade sa više sredstava i više poduhvata“, dodao je Mirović.

Pokrajinska vlada
foto: Pokrajinska vlada

Bez podrške predsednika Mirovića bilo bi nemoguće objaviti kapitalna dela naših akademika – saglasili su se direktor Izdavačke kuće „Prometej“ Zoran Kolundžija i direktor Izdavačke kuće „Pravoslavna reč“ Zoran Gutović, izrazivši zahvalnost Pokrajinskoj vladi, koja je pomogla učešće dvanaest izdavača iz Vojvodine na Sajmu knjiga.

1 / 6 Foto: Pokrajinska vlada

Sastanku su prisustvovali i predstavnici izdavačkih kuća „Akademska knjiga“ iz Novog Sada, „Agora“ iz Zrenjanina, „Izdavačka knjižarnica Zoran Stojanović“ i „Solaris“ iz Novog Sada, „Partizanska knjiga“ iz Kikinde, "Matica srpska" i Banatskog kulturnog centra iz Novog Miloševa.

Sastanku je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Pokrajinska vlada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track