PRIČA KOJA VRAĆA NADU: Porodice pobegle od rata! Dve devojčice iz Rusije i Ukrajine postale najbolje drugarice u Srbiji
Ilustracija, Foto: Ilustracija, Shutterstock

neverovatno

PRIČA KOJA VRAĆA NADU: Porodice pobegle od rata! Dve devojčice iz Rusije i Ukrajine postale najbolje drugarice u Srbiji

Društvo -

Bežeći od rata, mnogo Rusa i Ukrajinaca spas i mirniji život pronašlo je u Srbiji. I dok već osam meseci traju krvavi sukobi s nebrojeno žrtava na obe strane, u našoj zemlji nikakva tenzija među njima se ne oseća, a čak su se pojedine porodice i sprijateljile! Da život piše romane, dokazuje i to da su dve devojčice, jedna iz Rusije, druga iz Ukrajine, u Srbiji postale najbolje drugarice!

Roditelje je rat naterao da napuste svoja ognjišta i dosele se ovde, a njih dve školovanje su nastavile u beogradskoj Osnovnoj školi "Drinka Pavlović". Obe su učenice sedmog razreda i idu u isto odeljenje, verovali ili ne, na zahtev roditelja!

škola, đaci
foto: Shutterstock

- Imamo sedmoro dece iz Rusije i jednu devojčicu iz Ukrajine. Oni su učenici prvog, drugog, trećeg, šestog i sedmog razreda. Imamo i dve devojčice u sedmom razredu, Ruskinju i Ukrajinku. Njihove porodice su tražile da one idu u isto odeljenje i mi smo njima tu želju ispunili. Ove godine su se upisale, a njihove porodice i njih dve se privatno druže, jezik ih povezuje... - otkrila je za Kurir Nataša Vasić, direktorka OŠ "Drinka Pavlović".

Brojke

  • 537 dece iz Rusije pohađa srpske škole
  • 66 ukrajinskih mališana ide u školu u Srbiji
  • 600 nastavnika je obučeno za primenu novog kurikuluma za srpski kao strani jezik

Adaptacija

Dodaje da ova obrazovna ustanova oduvek ima decu stranaca, te da su ih naši učenici uvek lepo prihvatali.

Direktorka OŠ Drinka Pavlović
Direktorka OŠ Drinka Pavlovićfoto: Ustupljena fotografija

- U petom razredu imamo jednu Španjolku, Rusa i Nemicu. Svi se lepo slažu i uglavnom na engleskom komuniciraju. Deca nastavu slušaju na srpskom jeziku, a porodicama je rečeno da imaju period adaptacije od šest meseci zbog jezičke barijere. U tom periodu ih nastavnici neće ocenjivati, a nakon toga će i oni dobijati ocene. Moram da kažem da se oni jako dobro snalaze. Svi su zadovoljni, i deca i roditelji i nastavni kadar. Deca se druže, idu zajedno na rođendane, vannastavne aktivnosti. Ja sam prezadovoljna - istakla je Vasićeva.

Branko Subotić, direktor ETŠ "Nikola Tesla"

Ukrajinac se odlično snašao, dobar je đak

Direktor ETŠ "Nikola Tesla" Branko Subotić kaže za Kurir da njihovu školu pohađa jedan mladić iz Ukrajine:

- Upisao je prvu godinu na smeru elektrotehničar računara. On se uklopio dobro, u Ukrajini je bio odličan đak. Nisam dobio informacije da je bilo nekih poteškoća. Nastavu sluša na srpskom jeziku, svi ga hvale da je baš dobar đak i da dobro prati nastavu. Odlično su ga prihvatila i druga deca.

Iz Ministarstva prosvete navode za Kurir da je trenutno u sistem obrazovanja i vaspitanja, osim migranata i tražilaca azila sa Bliskog istoka, uključeno i ukupno 66 učenika iz Ukrajine.

Obuka

- Njih 55 je u osnovnim školama, jedno dete pohađa pripremni predškolski program, dok je 10 učenika u srednjim školama. Ukupno 485 stranih državljana koji su došli iz Ruske Federacije (nemaju status izbeglica) pohađa osnovne škole, a srednjoškolsko obrazovanje pohađaju 52 učenika. Ima ih u Beogradu, ali i u drugim mestima - rekli su u resornom ministarstvu i dodali:

deca, škola, đaci, učenici
foto: Profimedia

- Ministarstvo aktivno podržava škole u kojima se obrazuju migranti, tražioci azila i strani državljani kroz jačanje kapaciteta ustanova i unapređivanjem kompetencija zaposlenih u sistemu za rad sa ovim učenicima. Imajući u vidu da je jezička barijera izražena, a da je i zakonski uređeno da ustanova organizuje učenje srpskog kao stranog jezika za učenike koji ne poznaju jezik na kome se izvodi obrazovno-vaspitni rad, ministarstvo je do sada obučilo više od 600 nastavnika srpskog i stranog jezika za primenu novog kurikuluma za srpski kao strani jezik.

Miroslav Markićević, direktor VII beogradske gimnazije

Imamo tri đaka iz Rusije, odlični su đaci

Direktor Sedme beogradske gimnazije Miroslav Markićević kaže da njihovu školu pohađa troje dečaka iz Rusije:

- To su učenici trećeg razreda i u različitim su odeljenjima. Svi su odlični učenici, a dobar uspeh doneli su iz Rusije. Lepo su ih prihvatila druga deca, lepo se slažu, lepo napreduju. Nivo znanja srpskog je različit kod svakog od njih, ali dobro im ide učenje našeg jezika za sada. Sa decom se sporazumevaju na engleskom, ruskom i srpskom. Vredni su, marljivi, zaista smo se lepo uklopili svi.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

05:17

PORAST MIGRANATA U SRBIJI Zirojević i Vukovič: Prednost treba da imaju Rusi i Ukrajinci ORBAN IMA ALTERNATIVU ZA EVROPSKU UNIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track