NA OVOM MESTU GARNITURA KOŠTA SAMO 7.000, STOČIĆI 1.000, A POLICE 5.000 DINARA: Najskuplji komad košta čak 400.000!
Foto: Shutterstock

NAMEŠTAJ

NA OVOM MESTU GARNITURA KOŠTA SAMO 7.000, STOČIĆI 1.000, A POLICE 5.000 DINARA: Najskuplji komad košta čak 400.000!

Društvo -

Širok asortiman polovnih i novih proizvoda omogućava korisnicima da na jednom mestu pronađu sveobuhvatniju ponudu, kaže Nenad Kovačević, koordinator tima oglasnih savetnika za ostale kategorije u Sasomange.rs

Kako nameštaj ima funkciju da uredi i ulepša životni prostor, pruži udobnost i maksimalnu funkcionalnost, odabir iziskuje dosta pažnje, usklađivanja, ali i onog najbitnijeg - vođenja računa o kućnom budžetu.

Cene su, prema zvaničnim podacima, skočile za 13 odsto u odnosu na prošlu godinu, pa kupci pribegavaju kupovini i preko oglasa, a na oglasniku Sasomange je moguće pazariti komade već od 1.000 dinara, dok najskuplji proizvod - polovna stilska vitrina - košta čak 400.000 dinara!

Nenad Kovačević, koordinator tima oglasnih savetnika za ostale kategorije u Sasomange.rs, kaže za Kurir da širok asortiman polovnih i novih proizvoda omogućava korisnicima da na jednom mestu pronađu sveobuhvatniju ponudu.

Nenad Kovačević
foto: Sasomange

- Cena nameštaja konsantno je u porastu. Problemi s transportom, cenom materijala, ali i nedostatkom radne snage samo su neki od razloga zašto se danas komadi nameštaja prodaju po visokim cenama - kaže Kovačević. Oglasnik sasomange.rs osim renomiranih prodavaca upotpunjuju i mali proizvođači.

UGAONE GARNITURE

- Među najpopularnijim komadima nameštaja na sajtu nalaze se ugaone garniture, koje su vrlo praktične pa su česta meta potrošača. Cena novih ugaonih kreće se od 25.000 dinara, a najskuplji komadi su i blizu 200.000, sve u zavisnosti od dimenzija i kvaliteta. Korišćene se kupuju po znatno povoljnijim cenama, pa ih je, u zavisnosti od stanja i kvaliteta, moguće pazariti i za manje od 7.000 - navodi Kovačević i dodaje:

KLUB STOLOVI

- Neizostavni deo dnevne sobe su klub stolovi, koji su zbog svojih gabarita praktični za dostavu, pa su i često predmet onlajn trgovine. Cene su veoma raznolike, pa se tako najjeftiniji novi modeli mogu kupiti za već od 4.000 dinara, dok je za one najskuplje primerke potrebno izdvojiti i preko 100.000. To su uglavnom unikatni stočići rađeni od najskupljih materijala, i to obično kombinacije najkvalitetnijeg drveta, stakla i metala. Polovni klub stočići se prodaju po još nižim cenama, pa je tako ovaj važni detalj u dnevnoj sobi moguće nabaviti i za 1.000 dinara.

Stočić, gajbica, stočić od gajbica
foto: Youtube Printscreen

TV POLICE

Za kompletiranje dnevne sobe neophodna je i TV polica: - Cena novih polica kreće se od 5.000 pa sve do preko 100.000. Atmosferu u dnevnoj sobi mogu upotpuniti najrazličitiji oblici taburea već od nekoliko stotina pa do više hiljada dinara, a oni često mogu i da se otvaraju, pa mogu služiti i za odlaganje sitnica. Za pravo uživanje ispred televizora ili pak odmor na terasi često se kupuju lejzi begovi po vrlo pristupačnim cenama.

TRPEZARIJSKI STOLOVI

Trpezarijski stolovi i stolice na oglasniku Sasomange prodaju se u kompletu ili pojedinačno.

- Cene setova se kreću od 20.000 dinara pa i do više od hiljadu evra, a opet najviše u zavisnosti od materijala i kvaliteta same izrade. Ako se odlučimo za odvojenu kupovinu, cena novih stolica se kreće od 2.000 dinara pa i do preko 20.000. Nov sto će koštati u rasponu od 15 pa do preko 100.000, u zavisnosti od već pomenutih faktora. Široka je ponuda i korišćenih proizvoda u veoma dobrom stanju, tako da svako može pronaći nešto po svojoj meri - ističe Kovačević.

sto
foto: Sasomange Printscreen

KREVETI

- Za spavaću sobu je neophodno obezbediti udoban krevet i dovoljno prostran ormar. Ponuda je raznovrsna, pa se tako mogu kupiti kreveti samci od 10.000, kreveti na sprat za 20.000 pa naviše, a francuski s početnom cenom od 20.000 pa sve do 200.000 dinara. Dušek često ne dolazi u kompletu s krevetom, pa je za njega potrebno odvojiti poseban budžet - kaže Kovačević.

GARDEROBERI

Što se tiče garderobera, cenu diktiraju veličina i kvalitet: - Neretko se izrađuju i po meri kako bi se svaki deo sobe maksimalno iskoristio. Najjeftiniji su, u poslednje vreme vrlo popularni, prenosivi platneni garderoberi od 3.500 dinara. S druge strane, najkvalitetniji ormari najvećih dimenzija koštaju i preko 200.000. Najskuplji je stilski nameštaj, pa u zavisnosti od komada nameštaja cena može ići i do nekoliko hiljada evra.

Jeftini komadi

Cipelarnici i čiviluci

- Od ostalih manjih komada nameštaja svakako je potrebno pomenuti i cipelarnike, za koje je u nekim slučajevima dovoljno izdvojiti i 2.000 dinara, ali i čiviluke u raznim oblicima i dimenzijama već od hiljadu dinara - kaže Kovačević.

KUHINJE

Ipak, jedan od najvećih izdataka pri opremanju doma jeste, kaže Kovačević, kupovina kuhinje:

Mali proizvođači

Preko oglasa 30 odsto jeftinije nego u salonima

Nenad Kovačević naglašava i da, u zavisnosti od vrste, cene nameštaja malih proizvođača na oglasima često mogu biti niže i po 30 odsto u odnosu na salone nameštaja, a sve u zavisnosti od grada u kom se saloni nalaze, jer cene nisu iste u svim delovima naše zemlje:

- Konkretno, u Beogradu je većina salona skuplja nego u drugim manjim gradovima iako nude iste ili slične proizvode. Razlika proizilazi iz većih troškova koje saloni imaju u velikim gradovima (zakup prostora, radnici, komunalije) u odnosu na manja mesta. Posledice ovoga su da kupci iz Beograda neretko odlaze u drugi grad i kupuju nameštaj po znatno nižim cenama, jer i pored troškova transporta ovaj način kupovine bude isplativiji.

- Sve češće se rade po meri jer kupci žele da na najbolji način iskoriste svaki centimetar svog prostora, ali ovakav način izrade utiče i na cenu. I u ovom slučaju je velika razlika u ceni u zavisnosti od materijala kojim se radi (drvo, univer, medijapan), ali i veličine elemenata kuhinje. Cena kuhinje po meri se obično iskazuje u dužnom metru, pa veći prostor iziskuje i više novca. Kuhinje od punog drveta se izrađuju jako retko, jer je potražnja za njima vrlo slaba zbog cene koja je nepristupačna većini kupaca.

Prednosti kupovine nameštaja preko oglasa

  • Postoji veliki broj malih proizvođača koji nude širok asortiman i povoljnije cene
  • Široka ponuda polovnih i jeftinijih proizvoda
  • Mogu se pronaći pristupačni komadi koji su kvalitetni i dobro očuvani

Osim kuhinja po meri, vrlo popularne zbog svoje primamljive cene jesu blok kuhinje. Obično se izrađuju u dužini od dva metra i njih je moguće kupiti već od 20.000 u najjeftinijoj varijanti. Pogodne su za manje kuhinjske prostorije, a često se kupuju za stanove ili kuće koji nisu primarno mesto stanovanja, kao što su apartmani za izdavanje ili vikendice.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

02:32

NAJTRAŽENIJA POLOVNA GARDEROBA: Na zaječarskom vašaru ima svega, kupci imaju tri dana za nabavku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track