DAN TOLERANCIJE ISPUNJEN PRAVIM VREDNOSTIMA: Ljubavni roman za decu sa ukusom eurokrema - inspiracija za borbu protiv predrasuda!
"Ljubav ima ukus eurokrema" je četvrti dečji roman Radisava Milića, Foto: Privatna arhiva

Radisav Milić objavio novu knjigu

DAN TOLERANCIJE ISPUNJEN PRAVIM VREDNOSTIMA: Ljubavni roman za decu sa ukusom eurokrema - inspiracija za borbu protiv predrasuda!

Društvo -

Rezolucijom 51/95 Generalna skupština UN je 1996. godine 16. novembar proglasila Međunarodnim danom tolerancije na temeljima Deklaracije o principima tolerancije od strane država članica UNESCO i definicije da je "tolerancija poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi".

I baš u te reči se u potpunosti uklapa četvrti roman za decu Radisava Milića "Ljubav ima ukus eurokrema". A ko bi to bolje pojasnio nego sam autor.

Korice romana 'ljubav ima ukus eurokrema'
Korice romana "ljubav ima ukus eurokrema"foto: Privatna arhiva

- Sva tri prethodna romana imala su ljubavnu poentu i potrebu da gajimo dobre međuljudske odnose. Shvatio sam da u srpskoj književnosti ne postoji roman koji govori o ljubavi dvoje tinejdžera, a specifičan je po tome što govori o ljubavi dečaka srpske nacionalnosti i Romkinje. Zato je u naslovu romana eurokrem, belo i crno - okriva Milić.

Obrazlažio nam je i kroz šta je prolazio bruseći svoje likove u izazovima koji se očitavaju u nedostatku tolerancije unutar porodice ali i okoline i činjenju da svet, makar taj njihov mirosvet, ostane sjedinjen zauvek:

MILIĆ: "Kriza nije u kvantitetu, nego u kvalitetu onoga što se čita. Odrasli imaju pravo da biraju šta će da čitaju, a to znači i lošu literaturu. Mi u školama moramo da afirmišemo prave vrednosti".

- Pokušao sam da opišem situaciju u kojoj bi tako nešto bilo moguće, ali bi junaci morali da savladaju predrasude i da u takvim okolnostima svoju ljubav ostvare, afirmišu... Naravno, takvi odnosi često umeju da budu, i sa jedne i sa druge strane, prepuni nepoverenja. To je bio veliki izazov i sve vreme dok sam pisao roman imao sam neku vrstu strepnje da li ću uspeti da ostvarim rezultat koji sam želeo. Moram da kažem da sam uspeo u tome i svi koji su do sada čitali knjigu oduševljeni su i kažu da je i ovaj na nivou prethodna tri romana. To je ljubavni roman za decu - ističe pisac.

Pisac Radisav Milić
Pisac Radisav Milićfoto: Privatna arhiva

Prethodni Milićev roman "Družina pokvarene slavine" naišao je na izuzetan prijem kod mladih čitalaca i nalazi se i u lektiri za đake u Republici Srpskoj. Kaže da je mislio da više neće imati ideja za kvalitetnu dečju knjigu, ali pokazalo se da bi se ogrešio i o decu i o sebe da nije tragao za inspiracijom koja se naposletku ušuškala među korice romana "Ljubav ima ukus eurokrema".

- Imamo ozbiljnu krizu čitanja. Ta kriza nije u kvantitetu, nego u kvalitetu onoga što se čita. Odrasli imaju pravo da biraju šta će da čitaju, a to znači i lošu literaturu. Mi u školama moramo da afirmišemo prave vrednosti. Vidite da gotovo nemamo književnu kritiku, književne časopise. Nemamo jasno vrednovanje kvaliteta knjiga. Kada je reč o književnosti za decu, tu najviše problema imamo, čini mi se, sa lektirom. Naravno da bi u lektiri trebalo afimisati savremenije i savremene pisce. Izbor lektire nije dobar, a ima nekoliko knjiga koje ne zaslužuju da se nađu u školskom gradivu. Knjiga za decu treba da bude zanimljiva, zabavna, ali poruka mora da bude edukativna. Potrebno je posle pročitane knjige da nastavnici sa decom razgovaraju o tome šta smo naučili, shvatili, čemu nas je naučila...

Pozadina korica romana 'Ljubav ima ukus eurokrema'
Pozadina korica romana "Ljubav ima ukus eurokrema"foto: Privatna arhiva

Milić o romanu predstavljenom i na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu kaže da je na trenutke i mučan.

- Opisuje neke situacije kada mladi moraju da se izbore za svoja osećanja. Ta borba daje puni smisao pobedi nad predrasudama, jer ćemo zaboraviti da je reč o različitim bojama kože. Poruka ove knjige jeste da postoje predrasude, teški izbori pred kojima se često nađemo i da slušajući svoja osećanja, poput one Egziperijeve da srce najbolje vidi, zapravo možemo da afirmišemo sebe kao ljude, da vrednosti na počivaju na boji kože, veri, naciji...

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja