Najnovije vesti

DANAS JE PREPODOBNI ALIMPIJE STOLPNIK: Veruje se da ne treba jesti jednu vrstu mesa, a evo šta još nalažu običaji
Foto: Printscreen/YouTube

slava

DANAS JE PREPODOBNI ALIMPIJE STOLPNIK: Veruje se da ne treba jesti jednu vrstu mesa, a evo šta još nalažu običaji

Društvo

Današnji dan posvećen je Svetom Alimpiju Stolpniku, koji je u postu i molitvi na stubu proveo više od pola veka. Slavi se kao krsna slava. U narodu se priča da je pregazio kugu, zaustavljao gubu, odbijao nezdrave vetrove i činio razna druga čuda.

Sveti Alimpije Stolpnik rođen je u Andrijanopolju u šestom veku. Još u detinjstvu, predan na službu Bogu.

Međutim, željan usamljeničkog života, u mladosti udaljio se na neko grčko groblje van grada, za koje se verovalo da je mesto puno demona i nečistih sila. Tu je postavio krst, sagradio hram i podigao stolp, stub, na kojem je, u postu i molitvi, proveo 53 godine. Zbog toga je i nazvan Stolpnik.

S vremenom, ljudi su počeli da ga poštuju i dolaze radi utehe, pouke i isceljenja.

Poživeo je po jednima sto, po drugima 112 godina. Njegove mošti i danas su isceliteljske. U našoj zemlji, Sveti Alimpije Stolpnik slavi se kao krsna slava, uvek posna zbog Božićnog posta.

U našem narodu se veruje da je ovaj svetitelj narod spasao od kuge i da je odbio mnoge druge bolesti. Zbog toga treba otići u crkvu što ranije kako bismo čitave naredne godine bili zdravi.

Takođe, sveti Alimpije se smatra i zaštitnikom stoke, te se u narodu veruje da je na njegov dan nikako ne treba uprezati. Pored toga se izbegava kravlje meso. U istočnim krajevima Srbije se nikako na sto ne iznosi teletina, kako bi u kući vladali napredak, sloga i mir.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja