PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR O TOME ŠTO NIJE SLAVIO SA SINOM PRINCOM FILIPOM: Svetom Andreju Prvozvanom molio sam se za sve nas
Foto: Zorana Jevtić

JEDAN NA DEDINJU, DRUGI NA OPLENCU

PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR O TOME ŠTO NIJE SLAVIO SA SINOM PRINCOM FILIPOM: Svetom Andreju Prvozvanom molio sam se za sve nas

Društvo -

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i sin mu, princ naslednik Filip proslavili su odvojeno krsnu slavu Svetog Andreja Prvoznanog. Prvi na Dedinju, drugi na Oplencu. Pomirenju zavađenih Karađorđevića nije mogao da doprinese ni patrijarh Porfirije koji je to pokušao minule nedelje.

Ipak, prestolonaslednik Aleksandar ne vidi tu nikakvu podelu.

Slava na Dedinju
Slava na Dedinjufoto: Privatna arhiva

- Krsna slava je dan koji treba da nas podseća na važnost jedinstva i ljubavi, pa ne bih voleo da se bilo šta u vezi sa ovim svetim danom posmatra i tumači kao neka podela. To nam ne treba, ni našoj porodici, ni Srbima uopšte (kao narod ih već imamo i više nego dovoljno, pa da ne izmišljamo nove) - kaže za Kurir prestolonaslednik Aleksandar i dodaje:

- Žao mi je što svi Karađorđevići nisu bili zajedno na ovaj dan u domu naše porodice, znam da bi i svi naši preci voleli da su im potomci okupljeni, ali umesto da pokušavamo da nađemo nešto negativno, hajde da se fokusiramo na ono što je dobro. A dobro je što Karađorđevići slave krsnu slavu u našoj Srbiji. Previše slava smo imali daleko od naše otadžbine. Takođe, ne treba posebno objašnjavati koliko je Oplenac važan za našu porodicu, tu su naše poreklo i naši koreni, i Oplenac je naš dom. Stoga nema ničega negativnog u tome što je naša slavska sveća upaljena i tamo.

Slava na Oplencu
Slava na Oplencufoto: Privatna Arhiva

Prestolonaslednik se nada drugačijoj situaciji sledeće godine.

- Iako ove godine nismo bili okupljeni na jednom mestu, moja porodica je uvek u mom srcu, a Svetom Andreju Prvozvanom uputio sam i upućujem molitve za blagostanje i napredak cele porodice, svih nas. I nadam se da ćemo sledeće godine sa istog mesta svi zajedno poslati naše molitve Svetom Andreju. Tada su uvek mnogo jače i snažnije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track