BRAĆA STEVAN (11) I FILIP (8) IMAJU AUTIZAM: Roditelji se bore, ali potrebna im je pomoć, da mališani postanu samostalni
Foto: Budi human

BRAĆA STEVAN (11) I FILIP (8) IMAJU AUTIZAM: Roditelji se bore, ali potrebna im je pomoć, da mališani postanu samostalni

Društvo -

Braći Stevanu (11) i Filipu (8) Stojanoviću potrebna je novčana pomoć za lečenje.

Stevan je rođen 2011. carskim rezom u terminu, a na rođenju je dobio ocenu pet. Trudnoća je bila rizična, te je majka hospitalizovana u bolnici radi održavanja trudnoće.

Sa osam meseci je počeo da sedi, prve reči je izgovorio sa 10 meseci, a sa 16 je prohodao. Roditelji su već sa njegovih nepunih godinu dana primetili da je Stevan prestao da priča, da nema komunikaciju, ne prati pogledom, a posle obavljenih pregleda lekari su konstatovali da je kod mališana prisutan autistični poremećaj.

Stevan i Filip Stojanović, Stevan Stojanović, Filip Stojanović
foto: Budi human

Uz pomoć logopedskih i defektoloških tretmana na koje su ga roditelji vodili, Stevan je sa napunjenih šest godina ponovo progovorio, pohađa i školu, ali povremeno ima periode agresije.

Filip je 2014. godište, rođen je u osmom mesecu trudnoće carskim rezom, imao je krvarenje na mozgu i bio je u inkubatoru. Kao posledicu ima strabizam i nosi naočare. Filip je prve reči izgovorio sa osam meseci, a prohodao je sa 14. Sa nepune dve godine roditelji su primetili da i Filip ima iste simptome kao i stariji brat, pa su nakon obavljenih pregleda lekari potvrdili da i on ima autistični poremećaj i od tada kreće borba za Filipov napredak. Mlađi bra takođe pohađa logopedske i defektološke tretmane koji mu pomažu u pravilnom razvoju i napretku, izvršava naloge, ali za sada ima mali fond reči, a treba da krene u prvi razred.

Stevan i Filip Stojanović, Stevan Stojanović, Filip Stojanović
foto: Budi human

Da bi nastavili sa tretmanima i lečenjem svim drugim dostupnim vidovima lečenja njihovim roditeljima su neophodna finasijska sredstva koja nisu u mogućnosti da sami obezbede.

Sredstva su im potrebna za logopedske i defektološke tretmane, hiperbaričnu komoru, lekove, suplemente, tretmane matičnim ćelijama, specijalističke preglede, geneska ispitivanja, kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Pomozimo da Stevan i Filip budu samostalni.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track