USPEH VELIKI LEKARA U KC VOJVODINA: Prva kadaverična transplantacija bubrega u ovoj godini
Foto: S.S.

zdravstvo

USPEH VELIKI LEKARA U KC VOJVODINA: Prva kadaverična transplantacija bubrega u ovoj godini

Društvo -

U toku ove godine u KCV izvedeno 8 transplantacija bubrega od strane živih srodnih davalaca

U Kliničkom centru Vojvodine u subotu je izvršena kadaverična transplantacija bubrega od strane multidisciplinarnog tima pacijentkinji uzrasta 48 godina. Preoperativna priprema, transplantacija, kao i prvi postoperativni dan protekli su uredno.

- Ovo je prva kadaverična transplantacija u ovoj godini u KCV sa kojom želimo da se pridružimo promociji davalaštva ćelija, tkiva i organa, kao čina najvišeg dometa humanosti koju pojedinac ili porodica pojedinca može imati. Pored toga, napominjemo da je u toku ove godine u KCV izvedeno 8 transplantacija bubrega od strane živih srodnih davalaca. Svi primaoci i davaoci su imali uredan postoperativni tok, otpušteni su iz Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa i nalaze se na kućnom lečenju i rehabilitaciji sa dobrom funkcijom transplantiranih organa - kažu u PR službi KCV.

Sve ovo govori o uvežbanosti brojnih timova za transplantaciju KCV i omogućuje dalji kontinuitet u obavljanju ovih procedura.

-Nadamo se da će se ubuduće ovaj vid donacije organa, kao čin najveće ljudske solidarnosti, obavljati rutinski kao i prethodnih decenija. Transplantacije organa od strane živih i kadaveričnih donatora su, ne samo vid najvišeg stepena humanosti pojedinca i porodica preminulih osoba, nego i jedini način preživljavanja, poboljšavanja kvaliteta života i trajnog izlečenja mnogih pacijenata - zaključuje PR služba KCV.

S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track