NOVI PRAVILNIK U ŠKOLAMA, RODITELJI ĆE SNOSITI SANKCIJE! Šta kažu nastavnici: Fokusirani smo na kazne, a ne prevenciju (VIDEO)
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

NOVI PRAVILNIK U ŠKOLAMA, RODITELJI ĆE SNOSITI SANKCIJE! Šta kažu nastavnici: Fokusirani smo na kazne, a ne prevenciju (VIDEO)

Društvo -

Ministarstvo prosvete prihvatilo je većinu mera koje je predložila Radna grupa za suzbijanje nasilja u školama.

Biće izmenjen Pravilnik o finansiranju obrazovnih ustanova, što će omogućiti zapošljavanje većeg broja pedagoga i psihologa.

Takođe, veoma značajna promena jeste i povećanje kazni za roditelje ukoliko dete sudeluje delikvenciji, a od sledeće školske godine ocena iz vladanja ulaziće u prosek za učenike od petog do osmog razreda.

Gordana Plemić, Valentina Ilić
foto: Kurir televizija

Povodom obrazloženja Pravilnika, gosti u "Pulsu Srbije" bili su Gordana Plemić, direktor Udruženja "Roditelj", a u emisiju se uključila Valentina Ilić, predsednicu Sindikata obrazovanja Srbije.

Ilić je prvo spomenula da je pokretač ovih promena bio nemio događaj u Trsteniku.

- Ovim je učinjen značajni pomak za zaštitu dece i zaposlenih. Nesretni slučaj u Trsteniku je sve ovo pokrenuo, tako da će sa novim merama svi biti sigurniji. Komisija, koja je sačinjena od kompetentnih ljudi, je donela set novih promena. Smatram da je ovo značajan korak u sprovođenju poštovanja, dostojanstva i statusa profesora - rekla je Ilić.

Kazna koju će roditelji snositi za prekršaje maloletne dece iznosiće između 10.000 i 100.000 dinara, a Plemić je komentarisala koliko će ovo biti učinkovitu u smanjenju lošeg ponašanja.

01:15

NOVI PRAVILNIK U ŠKOLAMA, RODITELJI ĆE SNOSITI SANKCIJE! Perspektiva prosvetnog radnika: Fokusirani smo na kazne, a ne prevenciju!

- Smatram da je ovo uvođenje reda. Doduše, nekako se čini da smo fokusirani samo na kazne kada je problem u pitanju, a deo koji nam fali je prevencija, da vidimo na koji način možemo da sprečimo sve to. U ovim situacijama svima je potrebna pomoć, roditeljima, profesorima i školama, kako bismo se pomerili sa tačke u kojoj se nalazimo. Kada sanckije izreknu, važno je znati da li se i dalje brinemo o roditeljima i deci - rekla je Plemić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track