PORODICA IZ OČAGA NEMA NI STRUJU NI VODU, U KUĆI VLAGA I BUĐ, SAMO ŠTO SE KROV NE OBRUŠI: Gimnazijalci se organizovali da pomognu
Foto: Privatna Arhiva

uČENICI HUMANITARCI

PORODICA IZ OČAGA NEMA NI STRUJU NI VODU, U KUĆI VLAGA I BUĐ, SAMO ŠTO SE KROV NE OBRUŠI: Gimnazijalci se organizovali da pomognu

Društvo -

Četvoročlana porodica iz Očaga sa dva dečaka živi u teškim uslovima, nemaju ni struje ni vode, kuća im je puna vlage i buđi, a krov samo što im se ne obruši na glavu.

Njihova surova sudbina pogodila je srca tinejdžera, beogradskih gimnazijalaca koji su pokazali solidarnost sa onima kojima je pomoć najpotrebnija. Na inicijativu Marlene Forstner, učenice gimnazije "Stefan Nemanja", orgnizovana je humanitarna akcija za porodicu iz Očaga.

Učenici su prikupili odeću i obuću, sredstva za higijenu i hranu.

Gimnazijalci, humanitarna akcija
foto: Privatna Arhiva

Siromaštvo u kojem žive dva brata sa ocem i bakom, ganula je do suza Marlene.

Bez struje i vode

- Oni žive u starom i oronulom kućerku u dve sobe. U kući je svuda vlaga i buđ, miris ustajalosti i memle. Nameštaj je star i odavno dotrajao, ni ćebad prostrta po njemu ne mogu da pomognu. Zidovi su ispucali, krov prokišnjava, a kuću greju istrošenim šporetom na drva. Ali, iako ih je stisla teskoba života, ne predaju se. Jedino svetlo u kući su im trenutno novogodišnje lampice priključene na stari akumulator - kaže Marlene za Kurir i dodaje:

- Njih dvojica su dobri dečaci i uprkos teškim uslovima trude se da dobro uče. Svi moji školski drugovi i ja, želimo da oni odrastaju u uslovima poput njihovih vršnjaka, u uslovima dostojnim 21.veka. Nijedna porodica ne treba da sedi za praznim stolom. Mi smo se u školi sa našom nastavnicom Violetom dogovorili da nastavimo da im pomažemo, ali ja sada pozivam i sve ljude širokog srca da im pomognu - apeluje srednjoškolka i nastavlja:

Zaslužuju više

- Da im zajedno omogućimo miran san, udoban krevet, topao obrok, čist i uredan prostor u kojem žive. I oni zaslužuju radne stolove, svoje sobe, ormare, a ne da se svakodnevno stiskaju u kući bez vode i struje, čekajući da se krov obruši na njih - objašnjava inicijatorka ove humanitarne akcije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja