SEKTOLOG UPOZORAVA NA MRAČNE TRIKOVE SEKTI ZA PRAZNIK: Deluju pod maskama, a razgovor skoro uvek započinju na OVAJ NAČIN!
Foto: Kurir TV, Shutterstock

KURIR TV

SEKTOLOG UPOZORAVA NA MRAČNE TRIKOVE SEKTI ZA PRAZNIK: Deluju pod maskama, a razgovor skoro uvek započinju na OVAJ NAČIN!

Društvo -

Sektolog Slađan Mijaljević upozorio je da je tokom praznika povećana aktivnost mnoghi sekti koje deluju na ovim prostorima.

Gostujući u Pulsu Srbije, Mijaljević je rekao da sekte deluju i putem društvenih mreža, a takođe je napomenuo preobražaj sekti u verske zajednice i za to okrivio zakon.

01:04

ZBOG OVOG ZAKONA SU SEKTE U SRBIJI POD VELOM CRKVE! Sektolog upozorio na mračne trikove: Više im nije potreban fizički kontakt!

- Neki pričaju o lepoti vere, a ja ću o zloupotrebi vere. Kada su veliki praznici u nizu, onda se oseća povećano prisustvo sekti. Nakon korone, koja nas je fizički odvojila, sekte su počele da deluju i putem društvenih mreža. Ranije su vrebali decu po dvorištima od škole, a sada je dovoljan Instagram profil. Nikada se ne predstave u prvom licu, ne kažu ko su i šta žele. Deluju pod maskama i najčešće započinju priču govoreći o društvenim problemima - smatra sektolog.

S obzirom na to da u Srbiji postoji 36 crkava i verskih zajednica, sektolog je probao da odgonetne koliko zapravo postoji različitih sekti.

- Problem je u tome što je jedno 20-ak sekti prešlo u verske zajednice, pa se taj broj smanjio, a broj crkvi povećao. To u Srbiji biva mnogo lako po ovom nesretnom zakonu iz 2006. godine. Ja sam se tada zalagao protiv tog zakona, visio sam u skupštini i pripremao elaborate. Međutim, ubeđivali su me da neće biti ništa strašno i da to mora da bude tako. Rekli su i da nemamo zakon već 15 godina i "daj šta daš". Bukvalno je bila reč "daj šta daš" - tvrdi sektolog. - Na kraju smo dobili šta smo dobili. Od 2010. do 2018. imamo 20 destruktivnih verskih sekti koje su prešle u verske zajednice. Zbog toga se broj sekti smanjio, a broj verskih zajednica i tzv. crkvi povećao.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track