OPREZ! VREBA OPASNOST OD ZLOUPOTREBE MATIČNOG BROJA Toskić Cvetinović: Obavezno pitati po kom pravnom osnovu nam traže JMBG
Foto: Kurir TV, Nemanja Pančić

društvo

OPREZ! VREBA OPASNOST OD ZLOUPOTREBE MATIČNOG BROJA Toskić Cvetinović: Obavezno pitati po kom pravnom osnovu nam traže JMBG

Društvo -

Koliko puta Vam se desilo da vam jedinstveni matični broj građana, ili skraćeno JMBG, traže i na mestima gde to uopšte niste očekivali? Mnogi su delili svoja iskustva da su im JMBG tražili u recimo teretani ili u prodavnicama kada kupuju televizor ili frižider. Za objašnjenje zašto je to prodavcima potrebno obično ostajemo bez odgovora.

Ostavljanje JMBG-a na svakom koraku često otvara prostor za zloupotrebe i kompromitovanje podataka, jer sam broj sadrži mesto rođenja, datum, godinu rođenja i pol. Zbog toga je u Hrvatskoj posle 46 godina JMBG izbačen iz upotrebe, a koliko je Srbija daleko od te odluke govorila je gošća emisije Puls Srbije, Anom Toskić Cvetinović iz organizacije Partneri Srbija.

Puls
foto: Kurir televizija

- Prvo nismo svesni šta sve naš jednistveni matični broj govori o nama. Čini mi se da se on olako traži od nas, ali i da mi kao građani ne moramo tako olako da ga dajemo. Mogu se obrađivati samo oni podaci koji su neophodni. Da li je zaista neophodno da dajemo matični broj kada želimo da nešto kupimo i da li je potrebno da recimo svaka teretana ima naš matični broj? - kaže Toskić Cvetinović.

Istakla je da onda kada nam se učini da nema potrebe da dajemo svoj matični broj obavezno pitamo osobu koja ga traži zbog čega je to neophodno:

- Prvi korak bi bio zaista da pitamo zašto dajemo matični broj i po kom pravnom osnovu. Institucije uglavnom imaju taj pravni osnov, ali treba pitati i njih, zašto da ne. Ako govorimo o vraćanju garderobe recimo, možemo pitati da li je tom prodavcu zaista potrebno da zna gde smo i kada rođeni i td. Naravno da nije. Ne postoji zakon koji bi prodavce za to ovlastio. Često i mi razumemo njihovu poziciju pa kažemo evo vam da ne bi njih ugrozili njihovi nadređeni.

05:22

OPREZ! VREBA OPASNOST OD ZLOUPOTREBE MATIČNOG BROJA Toskić Cvetinović: Obavezno pitati po kom pravnom osnovu nam traže JMBG

Toskić Cvetinović je istakla prednost generičkog broja u odnosu na matični:

- Matični broj se prekomerno kod nas traži i nije zaštićen dovoljno. Mi ne možemo uzeti drugi martični broj ako dođe do zloupotrebe. Zato je u prednosti ovaj generički broj koje je uvela Hrvatska, koji se može promeniti.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track