45 POGINULIH U SRBIJI OD POČETKA 2023. GODINE, POVREĐENE 1.334 OSOBE: NEKO STRADA SVAKI DAN! Vozači, dozovite se pameti!
Foto: Ana Paunković

Poražavajući bilans na srpskim putevima

45 POGINULIH U SRBIJI OD POČETKA 2023. GODINE, POVREĐENE 1.334 OSOBE: NEKO STRADA SVAKI DAN! Vozači, dozovite se pameti!

Društvo -

Povodom tragičnih događaja na putevima minulog vikenda, Uprava
saobraćajne policije apeluje na građane da poštuju saobraćajne propise

Uprava saobraćajne policije iznela je poražavajuću statistiku koja jasno govori da je za 44 dana od početka godine poginulo 45 osoba u saobraćajnim nesrećama, dok je 1.334 učesnika u saobraćaju povređeno!

Povodom tragičnih događaja na putevima minulog vikenda, Uprava saobraćajne policije apeluje na sve građane da poštuju saobraćajne propise. Saobraćajna policija od juče sprovodi pojačanu kontrolu usmerenu na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila.

Vozite oprezno!

- Akcija će biti sprovedena u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope) - saopšteno je.

Takođe, iz policije su najavili da će narednih dana pojačati kontrolu svih učesnika u saobraćaju s obzirom na to da se zbog državnog praznika očekuje veći intenzitet saobraćaja na svim važnijim putevima u Srbiji.

Novi Sad, teška saobraćajna nesreća, Novo Naselje, eksplozija
foto: Printscreen/Instagram 192_rs

S druge strane, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović za Kurir, takođe, apeluje na sve da voze oprezno.

- Statistika koja je predočena je veoma zabrinjavajuća, pa nadležni što pre moraju da se angažuju kako bi se ovo stanje popravilo. Još jedna stvar koja bi, takođe, trebalo da nas brine jeste da mi idemo uzlaznom putanjom, a ne silaznom, što se tiče poginulih lica na godišnjem nivou - kaže Okanović i objašnjava:

- U 2022. godini imamo 554 osobe koje su poginule, i to je čak 30 osoba više u odnosu na 2021. godinu. Samim tim, umesto da smo u opadajućoj fazi, mi rastemo i to je alarmantno stanje.

Naš sagovornik navodi da bi ovo stanje moglo da se popravi ukoliko se održi sastanak nadležnih.

Udes na Zrenjanincu u subotu uveče
Udes na Zrenjanincu u subotu uveče foto: Screenshot

- Vlada Srbije što pre mora da sazove sastanak, tačnije, telo za koordinaciju bezbednosti saobraćaja i da što pre reaguju i uvedu set mera! U pitanju su mere strategije na koje čekamo već tri godine vezane za bezbednost saobraćaja - kaže Okanović i apeluje:

- Vozači, budite oprezni! Idu praznici i samim tim ono što je najkritičnije u ovom periodu jeste što se ne vezuju sigurnosni pojasevi, a to je ključna stvar. Putnici moraju da se vežu i napred i pozadi, deca obavezno moraju biti u auto-sedištu i na taj način ćemo koliko-toliko izbeći nesreće sa smrtnim ishodom.

Nastavak kontrola

Državni sekretar MUP Željko Brkić na godišnjoj konferenciji MUP Srbije, održanoj u januaru, izneo je prošlogodišnje rezultate, među kojima i statistiku koliko lica je poginulo i povređeno u 2022. godini.

- Nažalost, i pored svih mera i stalne kontrole u saobraćaju, dogodilo se 33.225 saobraćajnih nezgoda, u kojima je stradalo 554 lica, dok je 3.265 lica teže, a 15.674 lakše povređeno - rekao je tada Brkić i dodao:

- Nastavljamo s konstantnim i stalnim kontrolama, ali za smanjenje broja stradalih u saobraćaju, neophodna je prvenstveno svest svakog vozača da odgovornim ponašanjem u saobraćaju štitimo i sebe i druge.

OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA

štampano Izdanje
foto: Kurir

Proslavite danas Svetog Trifuna – zaštitnika vinograda, bračne ljubavi i vernosti. Kurir vam poklanja ikonu + dodatak Stars!

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, bračne ljubavi i vernosti. Dnevne novine Kurir poklanjaju ikonu sa zlatotiskom i molitvom a čeka vas i dodatak Stars.

Sveti Trifun je bio siromašni guščar iz Frigije, obdaren isceliteljskim moćima koje su ga proslavile već u mladosti. U to vreme Rimskim carstvom vladao je car Gordijan. Njegova ćerka bila je Gordijana, koja je imala smetnje u mentalnom razvoju. Nijedan lekar, a pokušavali su mnogi, nije mogao da joj pomogne. Kad se raščulo po carstvu da Sveti Trifun ima velike moći, car ga pozva sebi i on uspe da istera zlog duha iz Gordijane i tako je izleči. Car mu zbog toga podari mnoga blaga, ali Trifun sve razdeli siromasima.

poklon
foto: Kurir

Sveti Trifun je bio veliki pobornik Hristovog učenja i zbog toga je po odlasku cara Gordijana s prestola bio proganjan, mučen i na kraju posečen mačem, jer nije hteo da odstupi od svoje vere hrišćanske. Trivundan se proslavlja isto kao i sve druge krsne slave, pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i osveštanjem koje obavlja sveštenstvo crkve. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan (sreda, petak), sprema se posna trpeza. To je nepokretni praznik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja