SRPSKI NULTI KOVID PACIJENT 3 GODINE POSLE: Igor Đantar za Kurir: Evo kako se danas osećam i šta pomislim kad mi pomenu koronu!
Foto: Privatna Arhiva

pandemija

SRPSKI NULTI KOVID PACIJENT 3 GODINE POSLE: Igor Đantar za Kurir: Evo kako se danas osećam i šta pomislim kad mi pomenu koronu!

Društvo -

Igro Đantar (46) iz Bačke Topole, nulti korona pacijent Srbije danas, tačno tri godine od onog 6. marta 2020, kada je saznao da je kovid pozitivan i da je prvi u našoj zemlji sa tom tada više nego strašnom dijagnozom, javlja nam se nasmejan.

- Dobro sam, tri godine je prošlo, tako da ne osećam apsolutno nikakve posledice kovida - kaže za Kurir Đantar.

A šta danas, kad mu pomenemo koronu, prvo pomisli?

- Zaboravio sam na koronu. Trudim se da uopšte ne mislim ni na koronu, ni na te dane od pre tri godine - veli s somehom Đantar.

Igor Đantar sa doktorkama koje su ga spasle
Igor Đantar sa doktorkama koje su ga spaslefoto: Privatna Arhiva

A na prvu godišnjicu korone Đantar je te 2021. detaljno opisao kako je tekla borba kao i prvi susret njega samog, a i doktora sa pošasti.

- Godinu dana posle zaražavanja osećam se dobro i sada nemam nikakve tegobe. Po izlasku iz bolnice bio sam jako oslabljen i umoran. Za potpunu regeneraciju pluća, zbog jake upale, trebalo je da prođe nekoliko meseci - kaže za Kurir Ðantar, koji priča i kako je sve počelo:

- Susret s opakim virusom krenuo je povišenom temperaturom. Bio sam toliko malaksao da nisam mogao da ustanem iz kreveta. Kako temperatura ni posle tri dana nije spadala, prvih dana marta, na savet dobrog prijatelja dr Marka Martinovića, uradio sam laboratorijske analize i otišao u privatnu ordinaciju gde su ustanovili da imam upalu pluća i propisana mi je terapija antibioticima. Međutim, pošto mi se stanje nije popravljalo, posle dva dana opet sam otišao kod pulmologa. Upala je prešla i na drugo plućno krilo i rezultati analize krvi nisu bili dobri. Lekari su posumnjali da nije reč samo o upali pluća - pričao je za Kurir Đantar.

Ðantar je tada otišao u bolnicu u Subotici, gde mu uzimaju bris i šalju u „Torlak“, odakle je sledećeg dana, 6. marta, potvrđeno da je zaražen koronom.

Igor Đantar
foto: printscreen Pink

- U veoma lošem opštem stanju 7. marta prebacuju me u Klinički centar Vojvodine u Novi Sad. Primile su me i lečile dr Vesna Turkulov, direktorka Infektivne klinike i dr Nataša Gocić Perić, internista-kardiolog. Njima i medicinskim sestrama veoma sam zahvalan na svemu što su uradile za mene. Medicinsko osoblje zaista ulaže nadljudske napore da pomogne pacijentima. Zahvaljujući požrtvovanosti, stručnosti i brizi medicinskog osoblja KCV sa direktoricom dr Editom Stokić, moje stanje se polako poboljšalo, pobedio sam infekciju i posle tri nedelje mogao sam se vratiti porodici - ispričao Ðantar i istakao da je i godinu dana posle kovida imao dovoljan broj antitela.

Đantar je naveo i da mu je činjenica da je nulti pacijent u Srbiji promenila život, kao i svima u našoj zemlji.

- Shvatili smo da je zdravlje najveće blago u životu i da bolest može za tren oka da nam promeni sve. Takva popularnost nikome ne treba - kazao je Ðantar.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track