OVO JE SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O "NOVOJ" MALOJ MATURI! Velika prekretnica za osmake: EVO GDE DA SE SPREMITE I PROVERITE ZNANJE
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

OVO JE SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O "NOVOJ" MALOJ MATURI! Velika prekretnica za osmake: EVO GDE DA SE SPREMITE I PROVERITE ZNANJE

Društvo -

Učenici osmog razreda u petak i subotu polažu probnu malu maturu i to je prva generacija malih maturanata koja će umesto kombinovanog testa rešavati predmet po izboru kao treći test.

Bezbrižne dane u školskoj klupi uzburkaće mala matura, velika prekretnica kako za osmake tako za roditelje i nastavnike. Osim praćenja tekuće nastave i donošenje odluke o budućem zanimanju učenici će morati dobro da zagreju stolicu kako bi položili testove. "Mislim iz razloga što možemo da se fokusiramo u nešto detaljnije da se udubimo ali svakako da dolaze detaljnija pitanja nego u slučaju pet različitih predmeta"

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

"Najteže mi je pao srpski jezik smatram da mi je lakša matematika, smatram da mi je srpski slaba tačka za sada jer su fizika i matematika dosta slične"

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

"Potrebno je naravno i vikende izdvojiti, ali ceo osmi razred je obnavljanje gradiva sve se uvezuje da bi nam olakšalo taj prijemni"

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Biologija je definitivno najomiljeni predmet, za polaganje testa iz tog predmeta prijavio se najveći broj učenika, iza nje je geografija zatim istorija, a najmanji broj osmaka opredelio se za hemiju i fiziku. - Vrlo su ozbiljno to shvatili što su biologiju izabrali verovatno oni to smatraju da im je to najlakše, ali imamo dosta učenika koji su izabrali u našoj školi hemiju, to je njihov izbor i mi ćemo im pomoći da se oni spreme dobro za završni ispit - rekao je Miomir Dragaš, direktor OŠ ″Ivan Goran Kovačić″.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

U testovima će biti zadataka različitih nivoa težine, prema standardima obrazovnih postignuća, a učenici svoje znanje mogu da provere na portalu eVežbaonica i u testovima sa završnog ispita prethodnih školskih godina.

- Ovo je dobra promena mi smo imali jako komplikovan taj kombinovani test u kome je bilo čak 5 predmeta đaci su ne samo morali da uče pet predmeta , ali jako mali broj pitanja se dobijao iz tih svih predmeta istorija, geografija, fizika, hemija to su velike oblasti od petog do osmog razreda i n isu moglu da se fokusiraju a sad mogu - rekla je Jasna Janković, Unija prosvetnih sindikata.

02:39

OVO JE SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O NOVOJ MALOJ MATURI! Velika prekretnica za osmake: EVO GDE DA SE SPREMITE I PROVERITE ZNANJE

Probni završni ispit polagaće oko 64.000 učenika osmog razreda, kao i oko 1. 900 polaznika programa za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih. Učenici osmog razreda završni ispit će polagati 21. 22. juna i 23. juna.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track