"NEMCI SU BOMBARDOVALI BEOGRAD ZBOG LIČNE OSVETE!" Istoričari podsetili na današnji dan: Svima smeta Srbija jer je neutralna
Foto: Shutterstock, Kurir Televizija

KURIR TV

"NEMCI SU BOMBARDOVALI BEOGRAD ZBOG LIČNE OSVETE!" Istoričari podsetili na današnji dan: Svima smeta Srbija jer je neutralna

Društvo -

Na današnji dan pre 82 godine, nacistička Nemačka bombardovala je Beograd.

Prestonica je napadnuta bez objave rata, a nemački avioni su ispuštali bombe u više talasa.

Napadu je neposredno prethodilo nekoliko dramatičnih dana – potpisivanje Trojnog pakta, puč oficira i 27-martovske demonstracije zbog čega je Adolf Hitler naredio odmazdu.

Adolf Hitler
foto: Profimedia

Povodom sećanja na šesti april, ali i detalja oko bombardovanja, gosti "Pulsa Srbije" su istoričari Nebojša Damnjanović i profesor Miloje Pršić.

Damjanović je prvo spomenuo motive za napad Beograda.

- Tada je to bilo očigledno, a sada još više. U suštini, tada je nemačka kontrolisala najveći deo Evrope, a Jugoslavija je dopsela u jako nezgodnu situaciju. Zemlja koja je bila naš saveznik u Prvom svetskom ratu, ali ujedno i precenjena u krugovima jugoslovenskih oružanih snaga, postupila je sramno kada je kapitulirala pred Nemcima. Francuska i Britanija su jače i moćnije od nacističke Nemačke, a blizu dva miliona francuskih vojnika je podiglo ruke. Upravo to je imalo neizrečivo veliku reakciju na vrhovima jugloslovenske vojske.

Pršić je rekao da je Evropa nespremno dočekala rat i da je malo ko mogao da se suprostavi Hitleru.

01:25

NEMCI SU BOMBARDOVALI BEOGRAD ZBOG LIČNE OSVETE! Istoričari podsetili na današnji dan: Svima smeta Srbija jer je neutralna

- Povod za napad je bila stvar njegove sujete i lične osvete. Naime, gotovo je Evropa ušla u rat. Evropa nije reagovala na napade Hitler kao saveznica i potpisnica da će učestvovati u ratovima. Evropa se branila po strategiji i taktici iz Prvog svetskog rata. Računali su da će biti defanzivan rat, pa su iskopavali i pravili odbranu na određenim linijama. Nemačka je za to vreme gradila ofanzivnu strategiju i ofanzivan rat. Malo koja strana je mogla da im se suprostavi - započeo je Prišić, pa nastavio:

- Jugoslavija. Svaki agresor koji osvaja neke prostore, ne voli da mu neki deo teritorije stoji nedefinisan. Današnja situacija, svima smeta Srbija jer je neutralna, a sve države su u NATO paktu i okrenute su protiv ruske federacije. Elem, nakon 1934. godine, nakon atentata na kralja Aleksandra, situacija u Jugoslaviji je katastrofalna. Broj jedan, agresivni seperatizmi u Sloveniji, i posebno u Hrvatskoj. Unutrašnja situacija u Jugoslaviji je bila jako nepovoljna i Hrvati to maestralno koriste i zahtevaju Banovinu hrvatske.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track