ŽENE AVIJATIČARKE NAPRAVILE BAL U BEOGRADU: Došla i princeza Danica! Evo kako je izgledala i šta je poručila! (FOTO)
Foto: Press služba princa naslednika Filipa

svečano

ŽENE AVIJATIČARKE NAPRAVILE BAL U BEOGRADU: Došla i princeza Danica! Evo kako je izgledala i šta je poručila! (FOTO)

Društvo -

Udruženje žena-letača Srbije, povodom Međunarodne godine žena i 23 godine postojanja, organizovao je i ove godine „Avijatičarski bal“ u prelepom ambijentu "Aerokluba", zgradi Doma Aerokluba u Beogradu.

Ove godine na Avijatičarskom balu okupilo se oko 250 zvanica. Bal, koji je počeo intoniranjem himne u izvođenju vojnog orkestra „Stanislav Binički“, svečamo je otvorila njeno visočanstvo princeza Danica Karađorđević.

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo večeras sa vama u ovom divnom zdanju koje su nekada gradili srpski vazduhoplovci, i izražavamo veliko poštovanje za trud i zalaganje Udruženja žena-letača Srbije da nastave zaboravljenu tradicija avijatičarskih balova. Meni je posebno zadovoljstvo da podržim hrabre žene i udruženje koje zastupa žene u vazduhoplovstvu“ poručila je princeza Danica.

Avijatičarski bal
foto: Press služba princa naslednika Filipa

Ona je istakla da u vremenu u kome živimo, često tragamo za novim oblicima uspešnog društva, ali veoma je važno i značajno da se vraćamo i starim dobrim običajima.

„Barokni sjaj ovog Aerokluba podseća nas i inspiriše na to da treba odvojiti vreme i pažnju za sve one lepe stvari iz naše prošlosti koje treba očuvati, negovati i ostaviti u nasleđe budućim generacijama. Važno je da poznajemo i čuvamo našu tradiciju“ istakla je princeza Danica.

Ona je podsetila da je davne 1935. godine Akademski Aeroklub u Beogradu priredio veliku manifestaciju akademske omladine za vazduhoplovstvo. Tada je u prisustvu nekoliko stotina delegata i gostiju osveštana zastava koja je bila dar Njegovog Kraljevskog Visočanstva kraljevića Andreja i "kršten" je Aeroplan kojem je kumovala kraljica Marija Karađorđević, prabaka princa-naslednika Filipa. Takođe, kraljica Marija je 1937.godine "krstila" avion tipa "Fizir" imenom Zlatibor i poklonila ga jedriličarskom centru na Zlatiboru.

Od osnivanja Doma Aerokluba 1934. godine do početka Drugog svetskog rata balovi su se ovde održavali nekoliko puta godišnje. Organizovanje avijatičarskih balova nakratko je zaživelo i devedesetih godina prošlog veka, kada su tu tradiciju u Starom dvoru obnovili naslednici „Naših krila”, sa kapetanom Vladimirom Šamsom na čelu.

Avijatičarski bal
foto: Press služba princa naslednika Filipa

„Veoma smo srećni što je tradicija održavanja avijatičarskih balova nastavljena i u ovim za sve nas izazovnim i teškim vremenima, i budite uvereni da ćete u vašim naporima da očuvate ovu lepu tradiciju uvek imati podršku mog supruga princa-naslednika Filipa i mene“ zaključila je princeza Danica.

Organizator Avijatičarskog bala u Beogradu je Udruženje žena-letača koje je osnovano u martu 1999. godine u prostorijama Doma aerokluba u Beogradu, sa ciljem da zastupa interese žena u vazduhoplovstvu, da omogući njihovo puno profesionalno i veće sportsko angažovanje i promoviše sve vidove vazduhoplovnih aktivnosti.

"Ovo postaje polako naša tradicija, večeras je četvrti bal i nadam se da će ih biti i ubuduće" rekla je Suzana Dimić, sekretar udruženja žena letača.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track