SVEŠTENIK RAZREŠIO DILEMU DA LI JE PRAVILNO REĆI USKRS ILI VASKRS: Jaja imaju posebnu simboliku, ona ustvari PREDSTAVLJAJU JEDNO
Foto: Kurir tv, Shutterstock, Ilustracija

U SUSRET PRAZNIKU

SVEŠTENIK RAZREŠIO DILEMU DA LI JE PRAVILNO REĆI USKRS ILI VASKRS: Jaja imaju posebnu simboliku, ona ustvari PREDSTAVLJAJU JEDNO

Društvo -

Danas je najtužniji dan za sve hrišćane pravoslavne veroispovesti, jer Veliki petak označava patnju i stradanje Isusovo. Dok današnji dan simbolizuje tugu, u isto vreme nagoveštava i da nam predstoji dan kada se obeležava vaskrsenje Isusovo.

Vaskrs se praznuje tri dana i predstavlja tzv. „pokretni“ praznik, što znači da se njegov datum menja svake godine, ali uvek mora da bude u nedelju. U susret najvećem hrišćanskom prazniku, Vaskrsu, voditeljka Pulsa Srbije Anastasija Čanović razgovarala je sa sveštenikom Crkve Svetog Marka u Beogradu, Vladimirom Pekićem.

puls
foto: Kurir televizija

- Današnji praznik simbolizuje dan kada nam Bog pokazuje svoju neizmernu ljubav koja je apsolutno bezuslovna, koja ničim ne može biti odvojena od čoveka niti od božije tvorevine. Bog je postavši čovek, uzevši na sebe stvorenu prirodu poneo krst ka Golgoti tj. sve naše slabosti i mane ili kako se to kaže crkvenim jezikom sve naše grehe i bezakonja kako bi nas stradanjem na krstu oslobodio. Ponovo nam je data mogućnost života u zajednici sa Bogom koja sada ničim ne može biti prekinuta niti raskinuta - rekao je Pekić.

Krst, Raspeće
foto: Profimedia

Istakao je značaj i simboliku praznika koji prethodi Hristovom raspeću koje se dogodili na današnji dan:

- Raspeću prethodi Hristov svečani ulazak u Jerusalim, a taj prazbnik se u narod zove Cveti. Hristos ulazi u Jerusalim. Cela ta predstava je kako on useda na magare i prate ga sledbenici proslavljajući najveći jevrejski praznik Pashu ili Pesah. Pasha je sećanje na izvođenje jevrejskog naroda iz egipatskog ropstva pod vođstvom Mojsija kada je sklopljen zavet sa Bogom koji mi nazivamo Stari zavet.

Planina Sinaj, Egipat, Mojsije
foto: Marcelo Rabelo / Panthermedia / Profimedia, Shutterstock

- Jevreji i danas slave taj prazbnik praveći pashalnu večeru. Hristos je upravo proslavljajići Pashu sa učenicima na tajnoj večeri ustanovio Novi zavet gde je prelomivši hleb rekao: "Jedite ovo je telo moje", a za vino "Pijte ovo je krv moja" čime je ustanovljeno pričešće odnosno sveta litrugija koju danas proslavljamo.

Pekić je objasnio šta je poželjno danas raditi, a šta se ne.

- Poželjno je najpre otići u crkvu na bogosluženje. Ako smi Hrišćani crkva je mesto gde mi zajedno proživljavamo te događaje koji su se desili možemo reći na strašne i veličanstvene dane. Danas ne bi trebalo da radimo nikakve poslove koji su uobičajeni, već da se posvetimo Bogu. Večeras se u hramovima najpre iznosi plaštanica, a potom idu takovzvane statije koje su praktično opelo tj. pogrebenje Hristovo.

uskršnja jaja, jaja, Farbanje Jaja
foto: Shutterstock

Istakao je da uskršnja jaja koja se danas farbaju imaju posebnu simboliku koja se tiče odnosa života i smrti.

- Danas se farbaju jaja za Vaskrs i trebalo bi da se farbaju crvenom bojom jer je ona u antičko doba simbolizovala pobedu. Jaje je simbol života, kao grob iz kojeg se lomljenjem oslobađa život kao što je Hristos prvo pokidao okove pakla koji su nas vukli, a koji su bili deo naših ličnih grehova. Ono što je takođe bitno jeste da danas se posti.

00:53

SVEŠTENIK RAZREŠIO DILEMU DA LI JE PRAVILNO REĆI USKRS ILI VASKRS: Jaja imaju posebnu simboliku, ona ustvari PREDSTAVLJAJU JEDNO

Na pitanje da voditeljke da li je pravilno reči Uskrs ili Vaskrs sveštenik je odgovorio:

- Najpravilnije je u duhu srpskog jezika reći Vaskrs jer mi danas govorimo o vaskrsenju hristovom. Kada se pozdravljamo pozdravljamo se sa Hristos vaskrse, a odgovaramo vaistinu vaskrse. To "vaistinu" je arhaizam, ali je lep i treba ga negovati.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track