"NJIHOVA POLITIKA SE ZASNIVA NA NAPADU NA NAŠ ŽIVALJ" Analitičari o situaciji na KiM: Kurti pokušava da instalira svoje Srbe
Foto: Kurir Televizija, screenshot Pink tv

kosovo i metohija

"NJIHOVA POLITIKA SE ZASNIVA NA NAPADU NA NAŠ ŽIVALJ" Analitičari o situaciji na KiM: Kurti pokušava da instalira svoje Srbe

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je u Raški, nakon razgovora sa Srbima sa KIM, pet zaključaka, među kojima je i da će Beograd, ako Priština nastavi da onemogućava slobodu kretanja Srba na KiM, preduzimati na arbitraran način mere prema onima koji imaju RKS tablice, kao i da je formiranje ZSO apsolutni preduslov svih daljih koraka u dijalogu sa Prištinom.

Ovaj događaj komentarisali su gosti jutarnjeg programa Kurir televizije Zoran Milosavljević, politikolog i Perko Matović, iz Centra za nacionalnu politiku.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Milosavljević je ocenio da srpski državni vrh nastupa otvoreno i dobronamerno dok tzv. kosovske vlasti nemaju drugu politiku osim napada na srpski stanovništvo.

- Njihova politika zasniva se na napadu na naš živalj na Kosovu i Metohiji. Politika našeg državnog vrha tome uspešno odoleva. Ovih pet zaključaka doneti su nakon što je predsednik saslušao naše građane koji tamo trpe teror. Mi smo bili uvek prema dobronamerni i otvoreni, a vidimo šta od njih doživljavamo. Stalno moraju da traže šansu da nas neprirodno, neutemeljeno i lažno zakače za neki sukob - rekao je Milosavljević.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Matović smatra da Aljbin Kurti na sve načine pokušava da obesmisli formiranje Zajednice srpskih opština

- ZSO ima smisla i mi smo hteli da je napravimo jer smo znali da imamo kompaktnu političku teritoriju na Severu KiM, kao i u opštinama južno od Ibra. Po briselskom sporazumu svaka opština na Kosovu i Metohiji može da se pridruži Zajednici srpskih opština. To bi bio tehnički način da objedinimo celokupno srpsko stanovništvo - rekao je Matović i dodao:

- Bez lokalnih izbora i demokratije koju treba da sprovodi srpski narod na ovom prostoru Zajednica srpskih opština ne bi značila ništa čak i ako bi bila formirana. Ako bi Kurti pokušao da instalira svoje Srbe; ako bi pokušao takvu jednu smicalicu to bi onda još više podiglo politički problem koji imamo, jer bi to u potpunosti poništilo prava Srba i obesmislilo ZSO čak i kada bi se ona formirala.

01:23

NJIHOVA POLITIKA SE ZASNIVA NA NAPADU NA NAŠ ŽIVALJ! Analitičari o situaciji na KiM: Kurti pokušava da instalira svoje Srbe

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja